Traian Băsescu: Summit-ul de la Vilnius va fi un eşec pentru UE

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Radio România Actualităţi, că summit-ul de la Vilnius va fi un eşec pentru UE, dar un succes pentru România şi Republica Moldova.

Declaraţiile preşedintelui la Radio România Actualităţi:

Aşa cum se prefigurează acum, Vilnius va fi un eşec pentru UE, dar un succes pentru România şi Republica Moldova. Rezultatul important este că se marchează pentru prima dată în mod oficial tendinţa Repulbicii Moldova de a se apropia UE.
Rog sa fiu scuzat pentru aceasta abordare, dar aceasta este realitatea. Ratarea semnarii acordurilor cu Ucraina, este un esec din punct de vedere al Romaniei, este un succes faptul ca Republica Moldova va parafa cele doua acorduri.
Se marcheaza tendinta Moldovei de a se apropia de UE si de a se desprinde de zona de influenta a Rusiei
Dar Vilnius este un pas, nu este o garantie pentru intrarea Republicii Moldova in UE.
Radio România Actualităţi: De cine depinde continuarea acestui drum?
A: Depinde de amândoua, Moldova si UE. Depinde de renuntarea de catre UE la unele formule care nu se adreseaza Moldovei.
Marele risc pentru Rep Moldova ar fi un tratament cu aroganta din partea UE – atentie, folosec termenul cu responsabgilitate – care nu tine cont de realitatile electorale ale Republicii Modova. Vor fi alegeri in 2014, iar daca in acest interval nu se produce liberalizarea vizelor si nu se semneaza si ratifica de catre Chisinau cele doua acorduri de la Vilnius, ma tem ca se pot produce rasturnari de situatie daca se intorc comunistii la putere.

Despre China si summit-ul de la Bucuresti

Trebuie sa avem in vedere ca noi avem in China un partener care are incredere in noi. Summitul e deja la a treia editie (budapesta, Varsovia, Bucuresti – e o rotatie a capitalelor). Ne trebuie respectarea legilor europene.

Romania ca tara gazda e avantajata. Premierul are o zi in care discuta cu autoritatile romane cum se poate coopera. Dupa mine, ca o concluzie: summitul trebuie privit cu profesionalism, este o sansa pentru Romania. Daca proiectele care vor fi prezentate vor fi realiste si convingatoare, Romania nu poate decit sa cistige.

S-a dat un mesaj al Bruxelles-ului catre toate statele: sa nu iesiti din limitele negociate de UE. Eu cred ca acest mesaj a fost neinspirat, mai ales intr-o tara ca Romania, unde egoismul unor parteneri ai Romaniei i-a rapit sansa unui proiect ca Nabucco.

Mai multe amănunte

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.