Traian Băsescu: Voi numi miniştrii când actualul Guvern îşi asumă răspunderea pe un program de guvernare

  ”Aștept de la Victor Ponta soluția constituțională” a fost laitmotivul  președintelui Traian Băsescu, în declarația rostită la Cotroceni marți seara, anunțând că nu intenționează să valideze noul guvern.

”Aștept, a spus Băsescu, programul de guvernare care arată guvernul într-o nouă structură politică. Altfel, programul nu e acoperit de realitatea de azi”. ”Nu știu când va stabili Curtea Constituțională un termen”, a spus președintele, referindu-se la amănuntul că două partide, PDL și PMP, au contestat noua formulă a Executivului.

Traian Băsescu a răspuns, în ton ironic, și întrebărilor unor ziariști. Nimic din ce s-a petrecut azi nu e valid câtă vreme nu văd, nu mă lămuresc, inclusiv demisia lui Crin Antonescu nu e valabilă până la publicarea ei în Monitorul Oficial, a spus Traian Băsescu. Președintele a vorbit, în perspectiva în care lucrurile nu se vor rezolva atât de repede, și despre situația interimatului de la Ministerul de Interne. Oricum, Traian Băsescu pare a începe să joace – pornind de la sesizarea Curtii Constituționale de către PMP și PDL (cele două partide au fost evocate de două ori, în ordine inversă) – abil, carențele grabei de azi în cununia PSD – UDMR.

 

Vă prezentăm declaraţia de presă susţinută de şeful statului:

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Bună seara. Aş vrea să fac nişte precizări pentru bună înţelegere a proceselor care urmează în efortul de numire a Guvernului. Deci astăzi s-a adoptat hotărârea de numire a unui număr de miniştri. Punctul meu de vedere este că voi respecta deciziile anterioare ale CCR şi voi numi toţi miniştrii în momentul în care condiţiile vor fi îndeplinite. Ceea ce eu am solicitat, având în vedere schimbarea extrem de importantă a structurii de susţinere a Guvernului în Parlament şi a structurii Guvernului, să existe un program de guvernare, care să reflecte noua realitate politică a Guvernului, precum şi protocoalele convenite între partenerii din noua majoritate. Nu a fost posibil un asemenea lucru astăzi în Parlament. Deocamdată sunt două opţiuni, în accepţiunea mea. Una este cea care pleacă de la realitatea unei întâmpinări făcută la CCR de grupul parlamentar al PDL şi al Partidului Mişcarea Populară. Ei au avut numărul de semnături cu care au depus la secretariatul CCR o întâmpinare legată de conţinutul hotărârii. Din păcate, la această oră nu ştiu conţinutul documentului pe care PDL şi PMP l-au înaintat la Curte. Pot intui că este vorba de aceeaşi problemă, a legitimităţii guvernării pe un program de guvernare aprobat de Parlament atunci când era o realitate politică USL. De altfel, chiar comportamentul de astăzi din Parlament, al fostului copreşedinte al USL, demonstrează că USL nu există. Al doilea considerent – deci primul este legat de întâmpinarea făcută la Curte împotriva hotărârii adoptate astăzi de Parlament – al doilea este legat de nevoia existenţei acestui program de guvernare adaptat la noua realitate politică.

Am discutat astăzi cu premierul Ponta. Sper ca în perioada următoare să dea o soluţie, soluţia constituţională a asumării răspunderii actualului Guvern, repet, a actualului Guvern, pe un nou program de guvernare, care să reflecte noile alianţe politice din Parlament. Cred că este o soluţie foarte rapidă, pe care i-am şi propus-o premierului.

Cred că este o soluţie foarte rapidă, pe care i-am şi propus-o premierului. Nu ştiu când va stabili Curtea Constituţională un termen. Nici n-ai cu cine să vorbeşti la ora asta la Curtea Constituţională. Probabil mâine se va da un termen. Dar cea mai rapidă soluţie mi se pare aceea a adoptării mâine, în Guvern, a noului program de guvernare, cu care premierul, deci Guvernul, să-şi asume răspunderea în Parlament. Și eu vă asigur că, în momentul în care programul de guvernare ar fi asumat, nu voi ezita să semnez decretele de instalare a noilor miniştri, dintr-un motiv simplu. Este adevărat că şi pe programul de guvernare se pot depune moţiuni de cenzură împotriva Guvernului. Dar nu văd ce-ar putea să fie într-un program de guvernare atât de grav încât să încalce Constituţia. Deci aş exclude posibilitatea ca, odată adoptat noul program de guvernare în Parlament, să mai fie o problemă, o eventuală moţiune de cenzură. Asta, în opinia mea, în cazul în care se dă un termen neconvenabil la Curtea Constituţională, ar accelera procesele şi am putea avea noul guvern foarte rapid. Dacă acest lucru se va întâmpla şi se va întâmpla, ori aşteptarea pentru răspunsul Curţii Constituţionale şi decizia Curţii Constituţionale, la sesizarea făcută astăzi de PDL şi PMP, ori se va declanşa şi procedura pentru un nou program de guvernare, care să acopere înţelegerile dintre partidele actualei coaliţii, deci în oricare din situaţii rămânem cu o problemă, expirarea mandatului interimar al ministrului de Interne. Nu vă comunic neapărat soluţia, dar am convenit cu prim-ministrul care este soluţia ca să nu ajungem în această situaţie. Şi dacă mâine premierul va face solicitările pe care le-am convenit astăzi, cu siguranţă nu vom ieşi din termenul de interimat la interne. Ce se va face, vă va spune premierul. Dar am discutat împreună o soluţie pentru problema Internelor, având în vedere că este un minister extrem de important.

Încă o dată, aş vrea să fac o ultimă precizare, nu pentru a preveni dezbaterile incorecte, jocuri şi alte poveşti spuse de diverşi analişti. Suntem într-o situaţie în care toţi trebuie să înţelegem că nu merge prea uzitatul „Dă-i că merge şi aşa!”. E vorba de instalarea unui guvern şi vreau să răspundem la toate exigenţele Constituţiei, în aşa fel încât legitimitatea Guvernului să fie cât mai bună, având în vedere schimbarea masivă de suport parlamentar pentru guvernul care se prefigurează. Deci nu vreau să-mi mai las în plus şi în activitatea mea un precedent care să nu reflecte în integralitate procedurile şi exigenţele constituţionale şi politice, când este vorba de o schimbare de asemenea dimensiuni în susţinerea Guvernului de către Parlament, de către majoritatea parlamentară. Dacă aveţi lucruri pe care nu le-aţi înţeles din ceea ce am spus, vă stau la dispoziţie!

Întrebare: Bună seara, domnule preşedinte. Vorbeaţi în declaraţia dumneavoastră anterioară despre un conflict între instituţii care poate apărea, între Parlament şi Preşedinţie, dacă luaţi în considerare să sesizaţi şi dumneavoastră acest conflict la Curtea Constituţională?

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Nu este cazul acum. Asta dacă ar fi rămas la mine. Numai că, după cum ştiţi, grupul PDL – PMP a făcut ceea ce îmi propuneam să fac eu dacă nu s-ar fi întâmplat acest lucru. Deci, nu este cazul să mai fac niciun conflict interinstituţional.

Întrebare: Vă mai întâlniţi şi mâine cu premierul Victor Ponta?

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Ori de câte ori este nevoie.

Întrebare: Nu s-a stabilit nimic? Premierul aşa…

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Probabil că o să ne mai vedem şi mâine, da.

Întrebare: Şi mai voiam să vă întreb, o precizare.

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Nu mă întrebaţi şi dacă vorbesc cumva la telefon, între timp?

Întrebare: Vorbiţi la telefon. Bun. O precizare, domnule preşedinte…

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Ştiu, am văzut că este o mare problemă la ziariştii români dacă vorbesc la telefon cu cineva. Da, vorbesc la telefon cu foarte multă lume.

Întrebare: Uneori pot fi lucruri extrem de importante care privesc întreaga ţară. Domnule preşedinte, spuneaţi că vă doriţi un nou program de guvernare.

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Nu-mi doresc.

Întrebare: Soluţia cea mai scurtă ar fi: să-l aprobe guvernul şi să şi-l asume actualul Guvern în Parlament. Un program de guvernare asumat de guvernul interimar, spuneţi dumneavoastră, nu ar trebui să treacă prin Parlament din nou şi Guvernul votat astăzi?

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Nu.

Întrebare: Pentru că poate votul ar fi altul dacă acest guvern şi-ar asuma o altă…

Președintele României, domnul Traian Băsescu: În mod cert, nu. Însă foarte important este cine îl asumă: prim-ministrul. Or, prim-ministrul rămâne acelaşi şi pentru acest guvern sau este acelaşi şi pentru acest guvern, şi pentru guvernul următor. Şi vreau să vă spun un lucru: procedura pe care eu am propus-o, cu asumarea de către prim-ministru şi a guvernului lui a noului program ridică şi semnele de întrebare, din punctul meu de vedere, cu privire la legitimitatea desemnarii premierului pe USL. Deci, este un lucru care, după părerea mea, trebuia să-l vrea premierul fără să-l cer eu.

Întrebare: Bună seara. În legătură cu interimatul de la Ministerul de Interne, înţeleg că nu vreţi să spuneţi ce aţi discutat cu premierul, ce aţi convenit, dar soluţia…

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Nu, dar vreau să ştiţi că există soluţie.

Întrebare: Singura soluţie ar fi ca să fie numit acel ministru care a fost propus pentru că, în momentul în care expiră interimatul, el nu poate fi prelungit. Există şi alte soluţii?

Președintele României, domnul Traian Băsescu: În niciun caz ministrul care a fost propus. Dar poate demisiona viceprim-ministrul spre a fi numit în actualul guvern ministru de Interne. Deci, nu pe procedura generată de hotărâre.

Întrebare: Am înţeles. Deci, dacă….

Președintele României, domnul Traian Băsescu: V-am dat un exemplu ce se poate face. Sigur, premierul va decide ce va face.

Întrebare: Astăzi, în hotărârea Parlamentului prin care a fost votat noul guvern, se prevede foarte clar că va funcţiona pe programul de guvernare 2013 – 2016.

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Da.

Întrebare: Dacă premierul va veni cu un alt program pe care să-şi angajeze răspunderea nu ar intra în coliziune cu această hotărâre a parlamentului de astăzi?

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Nu. Mă interesează lista miniştrilor. Aşa, dacă luăm la puricat hotărârea asta, să ştiţi că, la ora la care eu am venit la dumneavoastră, demisia domnului Antonescu din funcţia de preşedinte al Senatului nu a apărut în Monitorul Oficial, deci atunci devine funcţională demisia, iar hotărârea Parlamentului a fost semnată de un vicepreşedinte, dacă mergem la fiecare literă a hotărârii. Nu mă interesează lucrurile mărunte, ci fondul politic şi constituţional.

Întrebare: Dar eraţi dispus să treceţi peste această semnătură a vicepreşedintelui?

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Eu vă spun că este o realitate. Nu ştiu dacă nu cumva s-au legat PDL şi PMP de acest amănunt care, din punct de vedere legal, poate fi un motiv de respingere şi la Curtea Constituţională a hotărârii.

Întrebare: Mulţumesc.

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Pentru că domnul Antonescu, până la publicarea în Monitorul Oficial, este preşedintele Senatului.

Întrebare: Bună seara. Domnule preşedinte, imediat după acest vot de învestitură, premierul Ponta a venit şi a anunţat că mâine, în şedinţa de Guvern ar putea şi va adopta programul de guvernare nou, după articolul 114 din Constituţie, însă vă cerea ca dumneavoastră să semnaţi decretele din seara aceasta. De ce nu aţi făcut-o, dacă v-a spus că va modifica acest Guvern după cum (…)?

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Doamnă, nu vă supăraţi, nu suntem la nivelul la care să credem fără să cercetăm.

Întrebare: Ce vreţi să vedeţi exact?

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Vreau să văd că ajunge în Parlament noul program de guvernare şi că este adoptat de o majoritate extrem de largă, dar este adoptat.

Întrebare: Noul program de guvernare, potrivit premierului Victor Ponta, este vechiul program de guvernare, cel asumat de USL, cu modificări pe care le doreşte preşedintele Băsescu, spunea premierul, legat de denumirea USL. Ce vreţi dumneavoastră exact?

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Da, dar eu am avut o rugăminte la dumneavoastră, să citiţi programul acesta. Dumneavoastră l-aţi citit? Spuneţi-mi sincer, că e ora la care (…)?
Întrebare: Pe cel al USL da, domnule preşedinte, da.

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Da. Şi ce aţi constatat acolo?

Întrebare: Că mai sunt multe lucruri de îndeplinit pe care le-au promis că le fac.

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Da, dar câte a făcut din ele UDMR, şi câte nu?

Întrebare: Legat de UDMR am văzut doar acel acord interguvernamental, cel semnat ieri între preşedinte şi UDMR, pe acela l-am văzut.

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Vă dau doar un exemplu. Doamnă, deci pot să înţeleg… Dacă este o nedumerire, v-o pot lămuri şi simplul fapt că s-au semnat nişte protocoale care aduc elemente de noutate în obligaţiile pe care şi le-a asumat Guvernul şi majoritatea parlamentară este suficient să cer modificarea programului. Dar el este în mod real depăşit, şi politic, şi din punct de vedere al faptelor.

Întrebare: Se poate considera că le întindeţi o capcană? Pentru că spuneaţi…

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Nu. Doamnă, se poate considera următorul lucru…

Întrebare: Păi se tem, domnule preşedinte.

Președintele României, domnul Traian Băsescu: …că îmi doresc mult să fie un Guvern care să aibă un nivel de legitimitate acceptabil.

Întrebare: A primit un vot de 60%, cu 58 de voturi mai mult ca cele 288 necesare.

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Da, dar unde e problema? Programul de guvernare este contractul dintre Guvern şi electorat, şi cetăţeni, nu dintre Guvern şi Parlament. Parlamentul doar îl verifică. Deci acel contract trebuie să reflecte realitatea instalării unui Guvern într-o nouă structură politică. Sigur că trebuie scris acolo şi… trebuie trecute şi obligaţiile cu privire la pavilion, la steagul secuiesc, şi obligaţiile cu privire la Universitatea de la Târgu-Mureş, şi obligaţiile… Trebuie trecute în programul de guvernare. Altfel este un program neacoperit de realitatea de azi, dacă lăsăm programul USL.

Întrebare: Spuneau că nu sunt obligaţii, domnule preşedinte.

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Poftiţi?

Întrebare: Spuneau, cei din Guvern şi premierul, că acelea nu sunt obligaţii, în acel acord interguvernamental spuneau…

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Da.

Întrebare: …legat de steag, după o amplă dezbatere, după…

Președintele României, domnul Traian Băsescu: După o amplă dezbatere.

Întrebare: Adică dumneavoastră vreţi să-i obligaţi să scrie în programul de…

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Dar atunci de ce au condiţionat UDMR de semnarea acelui protocol? Aveţi vreo idee? Doar aşa, să aibă o hârtie scrisă?

Întrebare: Vreau să spun că cei din Guvern susţin că nu se va face nimic peste acel program asumat de USL şi…

Președintele României, domnul Traian Băsescu: Nu mai spuneţi încă o dată, că pe dumneavoastră, fiind de la Antena 3, s-ar putea să vă ia de bună…

Întrebare: Nu, vă rog, domnule preşedinte, nu începeţi cu atacurile de la tribuna aceea.
Președintele României, domnul Traian Băsescu: …şi pleacă ungurii de la guvernare. Bine. Vă mulţumesc mult. Vă doresc o seară plăcută.

Întrebare: O precizare, domnule preşedinte, vă rog frumos, pentru că mi se pare foarte importantă, situaţia de la Ministerul de Interne. Cât de fezabilă i s-a părut premierului propunerea pe care i-aţi făcut-o?

Președintele României, domnul Traian Băsescu: N-aş spune că e neapărat propunerea mea.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.