Trăim sau nu într-o dimensiune MATRIX?
Un film devenit deja un clasic al genului SF, The Matrix, ne pune în faţa acestei idei tulburătoare: oamenii trăiesc într-o simulare, un proiect de realitate virtuală, creat de maşinării inteligente. Chiar şi înainte de lansarea filmului, circula deja o teorie a conspiraţiei conform căreia am trăi într-o astfel de simulare şi poate că marele succes al peliculei s-a datorat şi faptului că rezona cu această idee – convingere sau temere obsesivă a multor oameni. Dar iată că, mai nou, oamenii de ştiinţă au început să-şi arate interesul faţă de acest concept şi să pună în discuţie posibilităţile de a verifica în ce fel stau lucrurile. Aşadar, întocmai ca Neo, personajul principal al filmului, suntem puşi în faţa „alternativei celor două pastile”, provocaţi să ne alegem soarta: vrem să continuăm să trăim ca şi până acum, convinşi (sau prefăcându-ne convinşi) că Universul pe care îl ştim reprezintă realitatea, sau vrem să aflăm adevărul despre acest Univers, oricât de zguduitor ar fi acest adevăr? Câţiva oameni de ştiinţă au ales să caute adevărul; să încerce să afle dacă trăim sau nu într-o simulare colosală creată de ALŢII…
Realitate sau iluzie?
Un articol recent publicat în Discover, de către Zeeya Merali, o renumită autoare de articole şi cărţi de popularizare a ştiinţei, explorează această idee neliniştitoare: trăim oare în ceva asemănător Matrix-ului?
Mai mulţi filosofi, de la antici la contemporani, au explorat această idee, că “realitatea” noastră de fiecare zi ar fi, de fapt, o iluzie. Probabil cel mai ilustru reprezentant contemporan al acestei „şcoli de gândire”, Nick Bostrom, de la Universitatea Oxford, promovează această viziune zăpăcitoare – că are mai mult sens ideea că am fi (într-un univers creat de ALŢII anume pentru noi, unul dintre multele pe care le pot crea) nişte inteligenţe artificiale, pe bază de siliciu, trăind iluzia că suntem organisme pe bază de carbon, în adevăratul şi singurul Univers. Şi nu e singurul care contemplă, fascinat, ideea cătot ce credem noi că e real şi stă la temelia lumii noastre este, de fapt, o iluzie abil creată de o inteligenţă de nenumărate ori superioară nouă – o inteligenţă artificială de o putere colosală.
Detalii pe descoperă.ro