Transportul ilicit de pasageri a atins o cotă de piaţă de peste 25 %

Concluzia ultimului raport privind transportul ilicit de pasageri desfăşurat de persoane fizice cu autoturisme personale atât pe teritoriul României, cât şi în afara acestuia a fost prezentată în cadrul ultimei şedinţe a consiliului Director al Federaţiei Operatorilor Români de Transport.
Din analiza FORT raportat ultimelor 12 luni rezulta ca transportul de pasageri fara forme legale a crescut de la 18 % in Martie 2012 la peste 25 % in Martie 2013.
In Parlamentul Romaniei initiativa de modificare a legislatiei pentru a putea aplica masuri concrete impotriva transportului ilicit cu autoturisme si anume propunerea pentru completarea art. 55, punctul 5 din legea nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si inchiriere avand Plx 206/2011 este abandonata in sertarele comisiei de industrii si servicii.
Intre timp, pe soselele Romaniei, dar si in afara granitelor tarii, au loc evenimente rutiere tragice in care sunt implicate aceste autoturisme fara ca autoritatile sa dezvaluie faptul ca pasagerii se aflau in autovehicule pirat.
Cu “sprijinul” Registrului Auto Roman sute de autovehicule au fost modificate pentru a reduce (in acte) numarul de locuri, ocolind astfel obligatile legale ce se impun autovehiculelor de peste 8+1 locuri. Alte mii de autoturisme 8+1 se pregatesc in perioada urmatoare de transformare in autoturisme cu 7+1 locuri pentru a evita ultimele modificari legislative.
Ca ultima solutie pe termen scurt Federatia Operatorilor Romani de Transport a elaborat un material de informare ce va fi pus la dispozitia calatorilor cu speranta ca acestia vor intelege riscurile la care se expun daca apeleaza la “servicile” falsilor transportatori.
Cei mai interesati de acest fenomen ar trebui sa fie reprezentantii Ministerului de Finante, celui de Interne, respectiv Ministerului Transporturilor insa acestia ridica din umeri si nu fac nimic pentru intrarea in normalitate.
Intre timp fenomenul se extinde, iar bugetul de stat pierde anual direct si indirect milioane de euro in timp ce transportatorii legali sunt sufocati de coruptie,  proasta legislatie si obligatii financiare din ce in ce mai mari.

Prezentăm mesajul elaborat pentru pasageri de către FORT.

– Singura forma legala de transport pasageri prin curse regulate in trafic judetean si interjudetean este aceea desfasurata de operatori de transport licentiati pentru astfel de activitati.
– Un transportator licentiat detine permanent asigurare valabila pentru pasageri si bagaje.
– Autovehiculele sunt clasificate pe categorii de confort si sunt dotate cu aer conditionat sau clima obligatoriu incepand cu data de 01.05.2013.
– Conducatorii auto detin atestat professional si sunt verificati periodic din punct de vedere medical si psihologic.
– Apeland la servicii de transport neautorizate sunteti expusi permanent pericolelor generate de starea autovehiculelor si conduita soferilor amatori.
– Nu utilizati pentru calatoriile dumneavoastra decat transportatori licentiati.
– Nu va puneti viata in pericol apeland la cei aflati in afara legii pentru o reducere de cativa lei.”

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.