Trei directori de la RADET Bucureşti, acuzaţi de corupţie, arestaţi

Directorul general al RADET Bucureşti, Ion Voicu, directorul economic Dan Mavrodin şi directorul de exploatare şi mentenanţă Ovidiu Gărduş, acuzaţi că ar fi cerut mită de la două societăţi comerciale, au fost arestaţi preventiv, potrivit deciziei luate miercuri de Tribunalul București.

Cei trei directori RADET au fost reținuți marți de procurorii DNA. Potrivit procurorilor anticorupție, Ion Voicu, director general al RADET este acuzat de luare de mită, în formă continuată (trei acte materiale), iar Dan Mavrodin, director economic al aceleiaşi regii, de luare de mită și complicitate la luare de mită, ambele în formă continuată (câte trei acte materiale).

Daniel Gărduş, director de exploatare şi mentenanţă al RADET București, este acuzat, în același dosar, tot de luare de mită, în formă continuată (trei acte materiale), potrivit sursei citate.

Procurorii DNA susțin că în februarie 2013, Ion Voicu și Dan Mavrodin, în calitate de directori ai RADET București, au pretins, „cu titlu de mită, de la reprezentantul unei societăţi comerciale, suma de 600.000 lei, pentru a începe efectuarea plăților aferente materialelor livrate”.

Cei trei directori sunt acuzaţi de procurori că ar fi cerut mită de la două societăţi comerciale, potrivit DNA.

Potrivit DNA, în cursul lunii februarie 2013, Ion Voicu şi Dan Mavrodin, în calitate de directori ai RADET Bucureşti, au pretins, cu titlu de mită, de la reprezentantul unei societăţi comerciale, suma de 600.000 de lei (reprezentând 10% din suma pe care RADET Bucureşti o datora societăţii respective în baza unui contract), pentru a începe efectuarea plăţilor aferente materialelor livrate. Ulterior, procentul pretins a fost micşorat la 4%, stabilindu-se ca tranşele de bani să le fie achitate directorilor, de regulă, după efectuarea plăţilor. În baza acestei înţelegeri, în perioada 13 februarie – 21 martie 2013, cei doi directori ar fi primit, în trei tranşe, suma totală de 148.800 lei. Banii i-au fost remişi lui Dan Mavrodin, o parte din aceste sume fiindu-i date apoi lui Ion Voicu.

La data de 25 februarie 2013, Ovidiu Daniel Gărduş a primit de la reprezentantul aceleiaşi societăţi comerciale suma de 5.000 lei, ca urmare a unei pretinderi anterioare, în scopul de a nu exercita unele atribuţii de serviciu ce ar fi avut consecinţe negative asupra derulării contractelor încheiate de RADET Bucureşti cu respectiva societate. La data de 22 ianuarie 2013, spun procurorii DNA, Ovidiu Daniel Gărduş a mai primit o altă sumă, de 50.000 de lei, prin intermediul aceleiaşi persoane, de la reprezentantul altei societăţi comerciale care avea contracte cu RADET Bucureşti, după ce, anterior condiţionase continuarea implementării contractelor de primirea acelei sume de bani.

În acelaşi scop, al derulării în bune condiţii a contractului, Ovidiu Daniel Gărduş i-ar fi pretins reprezentantului acestei ultime societăţi comerciale să efectueze plata cazării în cuantum de circa 1.000 de euro, pentru două camere duble la un hotel din Paris, cu ocazia unei excursii pe care învinuitul împreună cu alte persoane intenţionau să o facă în luna aprilie 2013. Deşi cererea fusese acceptată, excursia nu a mai avut loc din cauza iniţierii prezentei anchete penale.

La 22 martie, anchetatorii au făcut percheziţii la RADET şi la sediile unor firme, printre care şi societatea de construcţii Erbaşu, precum şi la locuinţele unor persoane din Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu. Atunci au fost ridicate contracte, documente de plată, facturi şi devize de lucrări şi sume de bani.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.