Treizeci și șase de scrisori ale Gretei Garbo, scoase la licitație în decembrie de Sotheby’s

Treizeci și șase de scrisori scrise de Greta Garbo, care scot la iveală singurătatea de care suferea una dintre cele mai enigmatice actrițe de la Hollywood, vor fi vândute în cadrul unei licitații organizate de Sotheby’s la Londra, la data de 12 decembrie, informează AFP.

Actrița suedezo-americană a rămas până la moartea sa, în 1990, la vârsta de 84 de ani, un simbol al cinematografiei înconjurat de mister, ea permițând rar presei să o abordeze.

Admirată pentru frumusețea ei, cea poreclită „Divina” a pus capăt în 1941, la vârsta de 36 de ani, unei cariere cinematografice începută cu 19 ani înainte, în Suedia.

Garbo a locuit până la moarte singură în Manhattan, fără a se căsători sau a avea copii.

Ea a refuzat interviurile, autografele, premierele și scrisorile fanilor toată viața, a precizat Sotheby’s pe site-ul său. În schimb, „adora să scrie scrisori”, adaugă cunoscuta casă de licitații, care va scoate la vânzare 36 de misive, de obicei, nesemnate și adresate de către actriță contesei suedeze Hörke Wachtmeister, la care Garbo a fost în vizită când revenit în țara sa natală.

Actrița îi povestește prietenei sale în peste o sută de pagini — cea mai mare parte din ele scrise în suedeză — despre singurătatea sa, despre depresia de care suferea, dar și despre dorul de casă și dorința de a scăpa de industria filmului și de propria sa celebritate.

„Sunt aproape întotdeauna singură și vorbesc cu mine însămi. Conduc până la plajă pentru a mă plimba și este întotdeauna minunat. Însă asta este tot”, scria ea în 1939 din Beverly Hills, California, unde locuia la acel moment.

Greta Garbo, pe numele său real Greta Gustafsson, s-a născut la Stockholm în 1905 și a debutat în cinema cu filmul „Luffar-Petter”, semnat de regizorul suedez Erik Petschler, în 1922.

Scrisorile, alături de o sută de fotografii care o înfățișează pe Greta Garbo în vizită la familia Wachtmeister, sunt estimate să se vândă pentru 15.000 — 20.000 de lire sterline (aproximativ 17.000 — 22.700 de euro).

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.