Trolii ruși au în fișa postului studierea seriei „House of cards”

Trolii ruşi au izbucnit în prim-planul atenţiei mondiale odată cu alegerile prezidenţiale din SUA, din 2016 – până atunci nu i-a băgat nimeni în seamă.

În ultima perioadă s-a descoperit că aceşti oameni nu au vreo ideologie, nu dau doi bani pe politica Moscovei sau Washingonului şi lucrează exclusiv pentru bani.

Fostul trol Vitaly Bespalov povesteşte că a fost recrutat după ce a aplicat pentru un job de director responsabil cu conţinutul – descrierea jobului era foarte vagă, dar plata era foarte generoasă şi nu se solicita decât ca persoana să ştie să scrie.

După ce a primit jobul, Bespalov a aflat că angajatorul era Agenţia de Cercetare a Internetului, cea mai mare reţea de troli din Rusia, trebuia să deschidă cât mai multe conturi, să facă nenumărate comentarii şi să posteze pe bloguri şi pe tot felul de pagini web şi site-uri, după comenzile primite de la superiori.

Deşi nu fac politică, trolii ruși au interdicţie de a face orice fel de comentarii negative sau ironice la adresa lui Vladimir Puţin.

După ce au început să fie studiaţi, s-a descoperit că trolii ruşi postează chiar mai multe ştiri reale decât ştiri false, doar una din cinci informaţii propagate de ei înainte de alegerile din SUA din 2016 dovedindu-se a fi fost false.

Mai departe, a reieşit faptul că trolii ruşi preiau informaţiile pe care le propagă preponderent din media locale şi le împrăștie prin intermediul unor conturi care stârnesc confuzie, cu denumiri apropiate de ale unor mass-media consacrate, ştiind foarte bine că oamenii tind să aibă mai multă încredere în presa comunităţii. Aşa reuşesc să împrăştie știrile care convin directivelor.

Pentru ca totul să genereze o confuzie şi mai mare, eventual să demobilizeze votanţii sau să-i influenţeze, trolii ruşi creează profiluri care susţin ambele părţi – cei de dreapta geerează conţinut care susţine poliţia şi se concentrează pe infracţiunile comise de minoritari, iar cei de stânga condamnă brutalitatea forţelor de ordine şi pun reflectorul pe agresiunea împotriva minoritarilor.

S-a mai descoperit între timp că trolii ruşi nu lucrează „în orb” – pentru a fi eficienţi, învaţă tot ce se poate despre sistemul politic pe care îl ţintesc, în cazul SUA urmărind cu atenție, prin directivă de serviciu, seria „House of Cards”.

Potrivit mărturiei trolului Maksim, chiar agenţia îi obligă în fişa postului să urmărească acest serial, din care trolii au conchis că punctele nevralgice ale societăţii americane sunt regimul armelor, drepturile minorităţilor sexuale, taxele şi relaţiile rasiale, aspecte pe care s-au concentrat ulterior, în campaniile lor.

Între timp, Cyber Command, din Statele Unite, se ocupă cu războiul (fără arme, doar cu ameninţări şi deconspirări) împotriva trolilor ruşi. De fiecare dată când organismul american îl anunţa pe un trol că ştie cine este şi ce face, acesta se retrage imediat.

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.