Tsunami-ul economic declanșat de administrația Trump: OMC invită statele membre să conteste tarifele vamale impuse de Washington

Pentru a contesta tarifele vamale impuse de preşedintele SUA, Donald Trump, datoria statelor membre ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului este să sesizeze OMC, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Organizaţiei de la Geneva, transmite AFP.

Refuzând să comenteze decizia adoptată joi de Donald Trump de a impune tarife vamale, purtătorul de cuvânt al OMC, Daniel Pruzin, a reamintit că directorul general al Organizaţiei, Roberto Azevedo, şi-a exprimat luni îngrijorarea faţă de intenţia autorităţilor americane de a introduce tarife vamale pentru importurile de oţel şi aluminiu. Pruzin a subliniat că următoarea etapă depinde în întregime de statele membre ale OMC.

„Nimic nu poate fi declanşat în mod automat de către noi cu privire la acest subiect”, a explicat Pruzin, adăugând faptul că „statele membre pot ridica această problemă prin intermediul comisiilor noastre”.

„Dacă statele membre depun un recurs la Organul de reglementare a diferendelor, există mai întâi o perioadă în care părţile vor discuta, o perioadă de consultare care, în general, durează până la 60 de zile, şi ulterior, dacă părţile nu au ajuns la o soluţie acceptabilă reciproc, una dintre ele poate solicita înfiinţarea unui grup de experţi. Aceasta este procedura normală pentru orice diferend”, a detaliat purtătorul de cuvânt al OMC, Daniel Pruzin.

Joi, Donald Trump a anunţat introducerea unor tarife de 25% la importurile de oţel şi de 10% la aluminiul importat, dar a exceptat Canada şi Mexic şi a oferit posibilitatea excluderii altor aliaţi. Taxele vor intra în vigoare în termen de 15 zile.

În replică, Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru Comerţ, a subliniat că Uniunea Europeană nu este o ameninţare la adresa securităţii Statelor Unite şi se aşteaptă să fie exclusă de la aplicarea tarifelor anunţate de preşedintele Donald Trump, în caz contrar fiind pregătită să adopte măsuri de retorsiune în termen de 90 de zile.

UE a ameninţat deja cu posibile măsuri de retorsiune la decizia lui Trump. Lista pregătită de Comisia Europeană include aproximativ 200 de produse importate din SUA, în valoare totală de aproximativ 2,8 miliarde de euro (3,45 miliarde de dolari). Lista include bourbon, pastă de arahide, suc de portocale, precum şi oţel, îmbrăcăminte şi produse industriale.

CITEȘTE ȘI:

Tarifele introduse de SUA vor afecta semnificativ companiile germane (Brigitte Zypries

UE: Ne aşteptăm să fim scutiţi de noile tarife impuse de SUA, în caz contrar vom reacţiona

Japonia califică drept „regretabile” taxele pentru importurile de oţel şi aluminiu impuse de SUA

Sursa: AGERPRES

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.