Tu stii care este destinul tau?

Din ce în ce mai mulţi oameni sunt stăpâniţi de demonul nemulţumirii de sine şi al sentimentului de neîmplinire interioară. Văd peste tot în jurul meu oameni, pe trupul cărora se revarsă o profundă tristeţe interioară.

Am întâlnit persoane care, deşi la prima vedere aveau o viaţă perfectă, îmi mărturiseau că se simt nemulţumiţi de ei, orice ar face şi că nu îşi găsesc rostul. M-am întrebat de multe ori de ce oamenii sunt din ce în ce mai nefericiţi, în societatea în care trăim, cu toate că ne-am creat condiţii de viaţă mult mai bune decât cele pe care le aveau strămoşii noştri.
Nemulţumirea de sine este etapa premergătoare depresiei, şi dacă nu se intervine pentru a se remedia la timp, poate conduce la situaţii tragice cum ar fi nebunia sau sinuciderea.

Astăzi te voi ajuta să înţelegi care este cauza fundamentală a acestui sentiment, urmând că în articolele viitoare să vorbim despre cum exact se poate părăsi această stare şi despre metodele prin care se poate ajunge la pacea interioară.

    Destinul şi nemulţumirea de sine

La prima vedere destinul şi nemulţumirea de sine sunt două lucruri total diferite. Poate că te întrebi unde este legătura dintre cele două şi ce rol are destinul aici?

         De unde provine nemulţumirea de sine?
 Nemulţumirea de sine pe care o resimt oamenii este de fapt un strigat de ajutor, un semnal de alarmă al vocii interioare care ne atenţionează că nu ne aflăm pe drumul cel bun; că nu trăim conform destinului nostru.

         Însă ce este destinul?
Că să înţelegi la baza ideea de destin trebuie să îţi pui trei mari întrebări fundamentale:Unde erai înainte să te naşti? Care este scopul pentru care te-ai născut şi Unde vei merge după moarte?

Pentru oamenii care consideră că viaţa începe atunci când te naşti şi se termină odată cu moartea, noţiunea de destin e irelevantă. Ei nu concep că poate exista ceva înainte și după viaţa trăită aici. Dar asta este o cu totul şi cu totul o altă discuţie, pe care, promit că o vom aborda altădată.

 Deci Destinul reprezintă totalitatea întâmplărilor care au loc în viaţa noastră, în fiecare moment al existenţei tale. El se referă la comportamentele și la alegerile noastre, si la modul în care acestea sunt influenţate de gândurile şi de emoţiile create de mintea noastră; la modul în care percepem lumea exterioară prin prisma experienţelor subiective interioare.

Există două abordări în ceea ce priveşte destinul: ideea conform căreia el nu poate fi schimbatindiferent de acţiunile pe care le vei întreprinde, şi ideea conform careia destinul este maleabilşi depinde în mare măsură de acţiunile tale.
Cei care trăiesc după prima idee, cred că totul le-a fost dat de o forţă superioară şi că ei nu au nici o posibilitate de a interveni în mersul lucrurilor. Practic se aseamănă la nivel inconştient cu nişte roboti, care fac doar ceea ce au fost programaţi să facă. În felul acesta ei îşi limitează încă de la început orice posibilitate, adoptând postura de victima. Aceşti oameni vor învinui Divinitatea de fiecare dată pentru insuccesele lor.
A doua varianta presupune că într-adevăr, au fost trasate nişte linii mari ale vieţii, (care se pot manifesta prin situaţii, persoane, lucruri ce apar întâmplător în viaţa noastră), însă, de noi depinde în totalitate modul în care ne folosim de aceste lucruri. De tine depinde ceea ce vei face mai departe. Tu ai libertatea de a accepta aceste lucruri în viaţa ta, sau de a le refuza.

     Destinul există, însă nu este un lucru fix. Dacă vrei îl putem asemăna cu un drum. Indiferent că tu ai merge pe partea dreaptă a drumului, sau pe partea stânga tot pe drum eşti. Este drept că Tu alegi pe care parte mergi însă, tot pe drum te afli. Vocea ta interioară, dictată de Sinele tău lăuntric va trage semnalul de alarmă, manifestat prin nemulţumirea de sine şi prin neîmplinirea interioară, doar atunci când vei ieşi cu totul de pe acest drum; când o vei lua direct pe arătură.

Trebuie să ai grijă însă să nu confunzi nemulţumirea de sine cu nemulţumirea generată de alte cauze. Poţi fi nemulţumit din cauza unui eveniment tragic, sau din cauza familiei, din pricina jobului, sau a altor factori externi, însă nemulţumirea de sine apare doar atunci când nu eşti împăcat cu tine. Când simţi că tu nu eşti aşa cum ai vrea tu să fii.

Unii oameni încearcă să acopere acest gol profund lăsat în Fiinţa lor de nemulţumirea de sine prin mândrie, dezvoltând astfel un orgoliu uriaş. Mândria însă este că o buruiană pe care o tai din pământ, dar a două zi va creşte din nou. Uşor, uşor ea va provoca autodistrugerea individului. Va începe prin izolarea acestuia de ceilalţi semeni, urmând ca Sinele său să moară lent, neavând puterea de a schimba ceva, sau de a reveni pe linia de plutire
  Pentru a scapa de nemulţumirea de sine trebuie să îţi corelezi viaţa cu destinul tău propriuTrebuie să te analizezi şi să vezi care este menirea ta. Care este vocaţia ta în viaţă sau scopul pentru care te-ai născut tu. Atunci când vei afla aceste lucruri şi îţi vei trăi viaţa în corelaţie cu destinul tău, nu numai că vei scapa de nemulţumirea de sine, ci în Fiinţa ta va lua naştere starea supremă de fericire şi pace interioară.

         Tu eşti la fel de infinit şi nelimitat precum universul. Destinul tău este la fel de grandios precum Divinitatea ce se exprimă prin tine. Tot ce trebuie să faci este să îţi deschizi mintea şi să priveşti. În faţa ta se află mai multe lucruri decât ţi-ai putea imagina.
Data viitoare o să îți scriu despre cum poţi ajuta o persoană să scape de acest sentiment, sau în cazul în care a intervenit deja depresia, ce poţi face că să o scoţi din starea distrugătoare de Sine în care se află.

   Până data viitoare numai bine,

      Florin CONSTANTIN

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.