Tudorel Toader dezinformează, voit, din nou

Observ că este rostogolită pe FB o declarație de azi a ministrului justiției cum că la noi e ceva în neregulă întrucât în România sunt 7000 de magistrați, pe când în Malaesia (țară vizitată de el recent) ar fi 600 de magistrați la cei 34 mil. locuitori.
Acum, să ne lămurim: România nu este parte din Asia, ci din Europa. Țara noastră are pe schemă 4900 judecători și 2900 de procurori, dar 1000 de magistrați ne lipsesc. Potrivit rapoartelor europene: în România avem 21 de judecători la 100.000 locuitori; mai mulți ca noi au: Slovenia 45; Croația și Muntenegru 41, Luxembourg 40, Serbia 38, Bulgaria 31, Cehia 29, Ungaria, Polonia și Lituania 26, Letonia, Germania și Slovacia, 24; la fel ca noi: Grecia. Media în Europa este…ca să vezi: 21. Și media asta este aceași din anul 2010.
Dar poate ne spune ministrul justiției ce se întâmplă în Malaezia dacă faci trafic de droguri sau omori pe cineva – pedeapsa este moartea (că pentru un astfel de caz s-a și deplasat ministrul acolo); pentru viol, tâlhărie și răpire – pedeapsa este închisoare și biciuirea; dacă arunci o hârtie pe jos – amendă de 400 euro; dacă fumează în loc nepermis – pedepasa este închisoarea. Mai uită ministrul că în Malaezia jumătate din curțile de justiție judecă nu după codurile civile, ci cei care sunt islamiști sunt judecați după legea Sharia, astfel că pedepsele sunt ca în Evul Mediu.
Și, ca să închid halucinanta comparație a două sisteme de drept care nu au nimic în comun: într-un sistem cu pedepse incredibil de aspre ca în Malaezia nu știu, zău, cine îndraznește să încalce legea. Așa se explică, cred, numărul mic de judecători. Ah, încă ceva: numărul lor este stabilit prin Constituție.

 

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.