Tudose cel Bun, Cuc cel Mic si Liviu cel Pop
Un nou episod din viața națiunii cu evenimente multe și evoluții puține s-a consumat ieri, dar deja azi altul e în pregătire, nu mai contează. E o mare victorie pentru cineva, o mare înfrîngere pentru altcineva, și în rest nu s-a întîmplat de fapt nimic. Ce ar fi trebuit să se întîmple?
Orice, care să contribuie la rezolvarea problemelor pe care le are România. Absolut orice. Astea sunt următoarele, doar pe surse recente, că nu am vreme de elaborări.
A apărut un studiu OECD despre educația noastră, anul ăsta, extraordinar de muncit și de bine făcut, care spune cu politețe, dar clar și fundamentat pe studiile PISA și experiența comparative a autorilor, nici unul român, două lucruri. Unu, că România are cea mai mare prăpastie de dezvoltare din Europa, copiii din rural, care sunt mulți, nu au aproape nici o șansă să iasă vreodată din cercul vicios de lipsă de educație și sărăcie, pe seama lor am ajuns locul unu la abandon școlar, analfabetism funcțional și la sub cinzeci la sută din tineri care reușesc să capete diploma de bac. Doi, că toate mecanismele create de asigurare a calității sunt inutile și nu produc efecte, pentru că sistemul e distorsionat de examene depășite, care trimit toată învățarea pe un drum greșit, adică evaluarea și bacalaureatul, găsiți aceste idei mai polemic exprimate de mine în De ce nu iau românii premiul Nobel, secțiunea despre educație, unde acuz mafia profesorilor autori de subiecte de bac că extrage rente din educație și nu permite evoluția. Desigur, pentru că miniștrii succesivi nu pricep care e problema nici cînd alte țări le plătesc studii și răspund la inadecvarea de dezvoltare și conținut prin zero politici de dezvoltare și manual unic (nici dacă ar fi mai multe, tot sinonimul neologic, matematica neaplicată și extraterestra Rodica a lui Cărtărescu de pe centură ar cîștiga bătălia, că sunt în subiectele de la evaluare și bac, pentru că reflectă grupurile de putere din aceste domenii profesionale). Am și eu o întrebare către dl ministru Liviu cel Pop, favoritul dlui prim ministru Tudose cel Bun, s-a discutat măcar recomandarea numărul 1 a raportului OECD, anume eliminarea examenului de evaluare națională? Că o fi presa de vină, reflectă doar cancanuri, iar la minister se muncește, altfel de ce dl. Pop nu e printre cei remaniați?
Au apărut și niște studii ale DG Regio, exceptional de bine făcute, unul despre regiuni codașeși cel clasic despre coeziune. Românica a ajuns țara cu cea mai mare diferență de venituri din Europa între persoane fizice și între regiuni, Bucureștiul a tot crescut, iar Vasluiul și Teleormanul s-au tot scufundat, în viitor acolo vor fi numai bălți de pește și platouri de filmare. Tendința există și la alții, dar nu e extraordinar cum am reușit noi, țara cea mai egală din lume la 1990, să devenim o lume de săraci și bogați (și după aceea ne plîngem că bogații votează altfel decît săracii)? Avem un partid social democrat la guvernare, i-ați auzit pe vreunul să spună asta? În context, mi se pare că PSD are în Corina Crețu o resursă umană, clar ea a evoluat de cînd e la Regio, pot avea și ei varianta Cioloș a lor pe viitor, că au mare nevoie. În afară de ea, o fi vorbit careva pe temele astea? Sau e iarăși presa tabloidă de vină, că le îngroapă, că ziariștii iau bani de la politicieni și servicii ca să lovească în niște ținte, nu să discute niște probleme? Cum spargem cercul vicios între regiuni cu dezvoltare umană slabă, fără licee bune și universități deloc (sau corupte bocnă, ca la Reșița), incapacitate de a atrage fonduri europene, și în consecință perpetuarea subdezvoltării? Cu patru miniștri la fonduri pe an și absorbție zero, sau cum? Sau e suficient că e un băiat de la SRI sub toate regimurile la fonduri europene, care veghează ca fondurile să nu aducă vreo atingere siguranței naționale? Deocamdată nu aduc nici o atingere la nimic.
Sigur, și cu asta trec la sursa 3, raportul SAR pe autostrăzi, a plecat Cuc cel Mic, o mare victorie pentru omenire. Raportul SAR a arătat prețuri pe alocuri duble la autostrăzile proiectate și investiții aiurea prioritizate față de ce prevedere master planul, nici el o lumină, dar măcar singurul plan, și care deja avea prețuri de nivel Bechtel. De ce au fost îngropate standardele de cost făcute în trecut de CNADR? Se angajează succesorul să le repună pe tapet, sau astea sunt obișnuitele schimbări la care trebuie să vină unii din agenda de telefon a altora, dar altfel ei sunt acolo tot ca să dea contracte, nu ca să scadă prețul? Că eu nu am auzit să îi reproșeze cineva lui Cuc că a ajuns la prețurile astea, desigur, cu ajutorul miniștrilor dinainte, ci doar că nu a construit la orice cost și în orice condiții.
Dacă Liviu Dragnea e cel care a creat aceste trei probleme majore descrise aici și el a luat o lovitură, e un pas înainte, nu? Dar am îndoieli că Dragnea e centrul problemei, e doar un alt politician care își urmărește interesul propriu, cu consultanții lui israelieni cu tot și ideile lor că Soros e de vină. Ca atare lupta contra lui Dragnea și creditele în alb date oricui schimbă tabăra (dl Tudose poate ajunge prim ministrul lui Klaus Iohannis cu puțină ambiție, numai lui Victor Ponta îi e inaccesibil postul) nu prea văd cum rezolvă cele de mai sus, România are resurse inepuizabile de politicieni autointeresați și care nu citesc, înlăturarea unuia sau altuia nu servește, și oricum nu merită prețul să spargi justiția ca să o realizezi. Iar a contribui la proasta guvernare a PSD pentru că asta poate aduce victoria opoziției în viitor e de-a dreptul iresponsabil, opoziția e așa de prost pregătită și infiltrată că nu are mai nimic de spus pe temele esențiale de mai sus, și atunci tot o încercare de consens, și nu războiul civil, pentru a agrea un minim de lucruri de făcut pe care să existe continuitate indiferent de regim (de exemplu, eliminarea examenelor finale incriminate de OECD, deblocarea și finanțarea de trasee alternative care costă mult mai puțin ca autostrăzile pînă la materializarea acestora, fonduri europene debirocratizate și centrate pe construcția de skills și egalitatea în educație, ca să numesc doar trei puncte minimale de program).
Desigur, nici o speranță să ia cineva inițiativele astea, Iohannis e prea ocupat să facă praf PSD cu ajutor de la servicii și de la fostul meu șofer ‘Poli’, devenit oficial partenerul președinției în lupta pentru controlul justiției, după ce poziția a fost declinată de toți cei de deasupra lui, iar ONG-urile respectabile pe tema justiției, chiar cele anti-PSD, ca APADOR sau CRJ, evident că nu au pus botul. Luptă mare, cum cîștigăm controlul Curții Constituționale, ultimul loc unde serviciile nu au o majoritate, din cauza lui Dan Morar? Trupa anti-Curtea constituțională, de la șofer și rezistenții lui, la autorii cu zero lucrări ISI, dar cu trese, care au mai servit cauzei sub Băsescu și sunt brusc descoperiți și lansați pe canalele semioficiale Facebook nu au băgat de seamă că o instituție mult mai importantă pentru controlul corupției a fost repolitizată fără nici nici un protest săptămîna asta, Curtea de Conturi. Ca să fi băgat de seamă, ar trebui ca ei să aibă vreun interes în controlul corupției, sau măcar să priceapă ce e acela, numai că misiunea lor e controlul justiției, nu al corupției.
Alina Mungiu-Pippidi
Sursa: România Curată