Turcan: USL are datoria să ia măsuri concrete pentru a preveni corupția din sistemul de învățământ

Deputatul PDL Raluca Turcan propune USL adoptarea unui Cod etic al cadrelor didactice și finanțarea corectă a educației.

„PDL cere reluarea dezbaterii și adoptarea Codului Etic al cadrelor didactice care să menționeze clar obligațiile, drepturile și sancțiunile în cazul în care se încalcă prevederile. Valul de plângeri din partea părinților din ultima perioadă arată că în România cadrele didactice au ajuns administratori de ocazie pentru a compensa subfinanțarea cronică a învățământului de la bugetul de stat. (…) USL are datoria să ia măsuri concrete pentru a preveni corupția din sistemul de învățământ și un prim pas ar fi finanțarea corectă a educației. PDL solicită ca noua Constituție să prevadă minim 5% din PIB pentru educație. Atât timp cât USL nu va rezolva cele două probleme grave, Codul Etic și finanțarea educației, aceasta va fi măcinată de corupție”, susţine Raluca Turcan, conform unui comunicat de presă.

Pe de altă parte, inspectorul general şcolar Constantin Trăistaru le-a prezentat directorilor şcolilor din Capitală o listă cu activităţile care favorizează creşterea vulnerabilităţii faptelor de corupţie în sistemul de învăţământ, potrivit Mediafax. Iată unde pot apărea faptele de corupţie în şcoli, potrivit șefului Inspectoratului Școlar al Municipiului București:
– înscrierea la clasa pregătitoare
– constituirea claselor la început de an şcolar
– transferul elevilor
– activitatea şcoală după şcoală
– meditaţii particulare cu elevii de la clasă
– constituirea fondului comitetului de părinţi
– organizarea opţionalelor
– materialele auxiliare, respectiv culegeri distribuite în şcoli, caz în care profesorii se transformă în agenţi comerciali
– concursuri cu plată (dacă asociaţiile de părinţi susţin astfel de acţiuni, atunci îşi asumă responsabilitatea acestora)
– organizarea banchetelor la sfârşit de an şcolar sau de semestru
– examenele naţionale, cele de definitivat şi de titularizare.
„Trag un semnal clar de alarmă asupra acestor activităţi, semnal de alarmă pe care vreau să îl asumăm cu toţii”, a declarat Trăistaru, în întâlnirea cu directorii şcolilor din Capitală.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.