Turcia încetează ofensiva din nordul Siriei

Ministrul turc al Apărării anunță că Turcia nu mai trebuie să reia ofensiva împotriva forțelor kurde din nordul Siriei, deoarece acestea s-au retras din zonele de frontieră.

După o convorbire telefonică între președinții Donald Trump și Recep Erdogan, Turcia a lansat, pe 9 octombrie, o ofensivă în nordul Siriei, care a vizat milițiile kurde din această țară.

Unitățile de Protecție a Poporului (YPG) sunt considerate de Ankara o grupare teroristă, în timp ce SUA au colaborat cu combatanții kurzi din Siria în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

În urma acordului încheiat de Recep Erdogan cu vicepreședintele american, Mike Pence, Turcia a acceptat, pe 17 octombrie, să-și suspende ofensiva timp de cinci zile. Termenul a expirat, iar Washingtonul a anunțat că s-a încheiat retragerea trupelor YPG din zonă.

Anunțul survine pe fondul unui acord între Recep Erdogan și Vladimir Putin privind controlul comun al frontierei turco-siriene.

Președintele rus i-a comunicat omologului său sirian, Bashar al-Assad, rezultatul negocierilor cu Recep Tayyip Erdogan, precizând că obiectivul principal îl constituie restabilirea integrității teritoriale a Siriei.

 

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.