Turismul de sănătate creşte cu 30% în fiecare an

Turismul de sănătate a crescut puternic în ultimii trei ani şi a ajuns chiar şi la 10% din numărul total al clienţilor unor hoteluri din oraşe mari, precum Bucureşti, Sibiu şi Cluj, potrivit unei analize a lanţului Ibis Continental Hotels.

 

Fie că este vorba de rude ale bolnavilor internaţi în spitale sau de cei care ajung pentru controale medicale, fie de femei care vin la clinici renumite pentru operaţii estetice ori străini care ajung în ţara noastră pentru chirurgia obezităţii, tratamente stomatologice sau pentru relaxare în centrele wellness, acest tip de turism creşte cu 30% în fiecare an.

 

Un studiu al lanţului Ibis Continental Hotels, care deţine structuri de cazare în Bucureşti, Sibiu şi Constanţa, din totalul turiştilor care se cazează în hotelurile din marile oraşe ale ţării, mai mult de jumătate sunt oameni de afaceri, iar ceilalţi vin pentru distracţie, evenimente, concerte, shopping sau meciuri. În ultimii ani, însă, o altă categorie de turişti începe să-şi crească puternic prezenţa în hoteluri: este vorba de aşa numiţii turişti de sănătate.

 

Este vorba de români cu probleme de sănătate care vin în oraşe precum Bucureşti, Sibiu sau Cluj, pentru centrele medicale private sau spitalele de stat renumite.

 

La Ibis Gara de Nord din Bucureşti, de exemplu, ajung mai ales cei care merg la Spitalul Militar sau Sanador, iar la Ibis Sibiu vin pentru clinica Polisano.

 

„La hotel vin şi se cazează fie rudele pacienţilor în timpul operaţiilor, fie ulterior pacienţii, care se întorc în oraş pentru tratamentele şi controalele postoperatorii. Un însoţitor stă minumum două zile în hotel, dar sunt unii care rămân şi zece zile. Caută hoteluri economice, aflate în vecinătatea spitalelor. Sunt ancoraţi total în turismul medical, nu vizitează oraşul şi sunt captivi în hotel, unde mănâncă şi apelează la toate serviciile posibile, de la spălătorie la taxi. Nu le arde de altceva. Stau toată ziua alături de pacient, la clinică ori la spital, iar seara se întorc şi mănâncă la hotel”, a declarat Călin Ile, directorul general al Ibis Continental Hotels.

 

Alături de pacienţii spitalelor, o altă categorie de turişti autohtoni de sănătate o reprezintă româncele care vin la clinici renumite pentru operaţii estetice sau diverse upgradări pe care le fac ulterior acestor intervenţii.

 

Există şi o anumită categorie de străini care vin pentru chirurgia obezităţii, cu alte cuvinte pentru „micşorare de stomac”, intervenţii care costă mai puţin în ţara noastră.

 

O a treia categorie sunt turiştii de wellness, care caută centrele de relaxare. Complexul Therme, de exemplu, atrage an de an tot mai mulţi străini, în special israelieni.

 

„Acest tip de turism creşte puternic de la an la an, turişii de sănătate ajungând la 10% din totalul clienţilor anumitor hoteluri de trei stele din marile oraşe. Din acest motiv, ca hotelieri, intenţionăm să luam legătura cu clinicile private, dar şi cu spitalele mari de stat, şi să construim pachete împreună, încercând să le oferim pacienţilor un serviciu integrat, cu preţuri avantajoase. Modelul funcţionează de ani buni cu succes în străinătate, unde s-a ajuns ca unele case de sănătate să deconteze mai degrabă cazarea într-un hotel decât într-un spital, deoarece e mai ieftin”, a mai spus Călin Ile.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.