Tutankhamon, sfârşit tragic: zdrobit şi ars

Deşi a murit în urmă cu mai bine de 3.300 de ani, misterele care înconjoară mumia faraonului adolescent, Tutankhamon, au aprins imaginaţia multor cercetători dar şi pe cea a opiniei publice. Noi dovezi cu privire la momentul morţii şi mai ales la ceea ce s-a întâmplat după aceea au fost adunate de o echipă de cercetători britanici, iar rezultatele au fost de-a dreptul şocante.

Totul a plecat de la o însemnare a lui Howard Carter, arheologul care a descoperit mormântul intact al lui Tutankhamon în anul 1922, o însemnare pe care nu mulți au luat-o în seamă. Acesta notase că trupul faraonului părea să fi fost ars, și asta după ce sarcofagul său fusese sigilat. Arheologul britanic Chris Naunton, director al Societății pentru Explorarea Egiptului, a redescoperit acest comentariu al lui Carter și, împreună cu egiptologul Robert Connolly de la Universitatea din Liverpool, a analizat mostre din țesutul și oasele lui Tuthankamon.

După analiza acestor mostre cu ajutorul unui microscop electronic, cercetătorii britanici au confirmat faptul că trupul faraonului fusese ars. Un eveniment extrem de bizar, având în vedere meticulozitatea cerută pentru îmbălsămarea unui monarh. Cei doi oameni de știință sunt de părere că uleiurile folosite pentru mumificarea trupului lui Tutankhamon au îmbibat lâna din care era format giulgiul faraonului, apoi, în contact cu oxigenul, aceste substanțe inflamabile s-au aprins, arzând trupul mornahului la o temperatură de aproape 200 de grade.

Detalii pe Ştiinţă şi Tehnică

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.