TVA zero pentru locuinte? Ce spun dezvoltatorii imobiliari

Intre 3-5 mai a avut loc la Bucuresti primul eveniment tehnologizat destinat achizitiei de locuinte, gazduit de Imobiliarium.

In cadrul conferintei de presa organizata cu prilejul deschiderii evenimentului, invitatii din domeniul real estate-ului au argumentat de ce este mai bine sa se extinda TVA de 5% la toate locuintele (nu doar la cele pana in 450.000 lei) decat sa se aplice TVA zero la vanzarile-cumpararile de locuinte asa cum prevede un proiect de lege depus in februarie de Liviu Dragnea.

De cateva luni se vorbeste despre eliminarea cotei TVA pentru:

  • livrarea de locuinte, inclusiv a terenului pe care sunt construite, catre persoane fizice;
  • livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept camine de batrani si de pensionari, case de copii si centre de recuperare si reabilitare pentru minori cu handicap;
  • livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, catre primarii in vederea atribuirii de catre acestea cu chirie subventionata unor persoane sau familii a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei;

Detalii suplimentare gasiti in Proiectul de lege.

TVA zero la suta. Locuinte mai scumpe

Dezvoltatorii imobiliari sunt de parere ca aceasta masura nu ar ajuta consumatorii sa achizitioneze locuinte mai ieftine, ci dimpotriva, pretul acestora ar putea creste pe viitor.

Andreea Comsa, CEO Premier Estate Management: „Desi pare bine sa nu mai plateasca TVA, oricum il va plati deoarece vor creste preturile cu cel putin echivalentul acestui TVA. Este o iluzie ca acest TVA zero ar fi ajutat cu adevarat, lucrurile ar fi luat-o razna din nou in piata si asta vrem sa evitam„.

Reprezentantul Premier Estate Management este de parere ca ar fi mai benefic daca acest TVA de 5% s-ar la mai multe tranzactii consecutive si daca plafonul de 100.000 euro (450.000 lei) ar mai creste:
Pentru piata ar fi mai bine, decat sa se elimine TVA-ul si sa intram intr-o zona speculativa, pentru ca momentan piata depinde foarte mult de aceasta zona de siguranta tinuta de acest TVA de 5%.

Arhitect prof.univ dr. Gheorghe Patrascu: „Nu exista TVA zero. Daca este o taxa, ea nu poate fi zero, pentru ca orice se plateste„.

TVA zero ar putea genera un blocaj in piata

Daniel Tudor (The Concept Group) este de parere ca acest proiect de lege care prevede TVA zero la tranzactiile imobiliare ar putea sa intarzie decizia de cumparare a clientilor, nestiind cand anume ar intra in vigoare acesta, astfel ar conduce la blocaj pe mai multe segmente din piata.

Totodata acesta este de parere ca o astfel de masura ar conduce si la o „gaura” in buget: „Cand tai un TVA pe o industrie intreaga care genereaza venituri imense, lasi o gaura pe care cu greu o poti acoperi. Sunt mai degraba pentru a plati taxe transparent si predictibil decat pentru a nu le plati si sa fie totul impredictibil„.

O alta problema ridicata de dezvoltatorii imobiliari este faptul ca materialele sunt achizitionate cu TVA, si pentru a-si acoperi costurile sunt nevoiti sa creasca preturile locuintelor pe care le vand.

In momentul in care un dezvoltator achizitioneaza cu TVA si nu poate debloca TVA-ul ulterior se produce un blochaj” a declarat reprezentantul Storia.ro.

Sursa: finzoom.ro

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.