UDMR vrea ca toti cei care fug din tara sa nu mai poata fi condamnati prea usor

Mai multi senatori si deputati UDMR au depus recent la Senat un proiect de modificare a Codului de procedura penala astfel incat persoanele judecate care fug din tara nu mai pot fi condamnate in lipsa. Un astfel de caz este cel al fostului deputat Marko Attila.

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala este semnat, printre altii, si de presedintele UDMR, Kelemen Hunor, semnaleaza Digi24.

Parlamentarii UDMR cer, printre altele, ca art. 364 din Codul de procedura penala sa fie completat cu urmatoarele doua aliniate:

„Persoana poate fi condamnata in lipsa numai daca a fost citata legal pentru fiecare faza a judecatii sau a intrat prin alte mijloace oficiale in posesia unor informatii cu privire la locul si data procesului, a fost informata despre posibilitatea pronuntarii unei hotarari in lipsa, precum si daca a fost reprezentata de un avocat ales sau desemnat din oficiu si a beneficiat de aparare corespunzatoare in cadrul procesului.

Procedura de punere in executare a unei hotarari definitive pronuntate in lipsa inculpatului poate fi declansata numai daca i s-a comunicat hotararea si numai dupa ce a fost informat in mod expres cu privire la dreptul la o noua procedura de judecata sau la o cale de atac, la care are dreptul sa se prezinte si care permite o noua stabilire a fondului cauzei, inclusiv examinarea unor probe noi care pot conduce la schimbarea hotararii initiale, respectiv daca persoana in cauza declara in mod expres ca nu contesta decizia sau nu solicita o noua procedura de judecata ori nu introduce o cala extraordinara de atac in termen de 30 de zile de la primirea informatiei legate de hotarare”.

Prin urmare, persoanele trimise in judecata care fug din tara si nu pot fi contactate de autoritatile romane nu vor mai putea primi o decizie de condamnare.

Un astfel de caz este cel al fostului deputat UDMR Marko Attila, condamnat in urma cu doi ani la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu.

Avocatul lui, Eugen Iordachescu, a sugerat ca se afla la Budapesta si nu intentioneaza sa se mai intoarca in tara. Marko Attila mai are un proces la Curtea de Apel Bucuresti. In prezent, el figureaza pe lista „Most Wanted”, a celor mai cautate persoanel de Politia Romana.

Citeste si:

Si Sebastian Ghita, fost deputat PSD, este dat disparut si are procese pe rol.

Recent, parlamentarii UDMR au depus si un proiect de lege prin care cer ca judecatorii si procurorii sa poata sa fie si ei acuzati de abuz in serviciu.

 Sursa: ziare.com

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.