Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

UE: A intrat in vigoare a 4-a directiva privind combaterea spalarii banilor

Publicat: marți, 27 iunie 2017

Luni, 26 iunie, a intrat în vigoare cea de-a patra directivă privind combaterea spălării banilor, care înăsprește normele actuale și permite contracararea cu mai multă eficacitate a unor astfel de operațiuni, precum și a celor legate de finanțarea terorismului. De asemenea, Comisia Europeană a publicat și un raport care identifică domeniile cele mai expuse riscului de evaziune fiscală și cele mai răspândite tehnici utilizate de infractori pentru a spăla fonduri ilicite.

Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, a declarat: „Spălarea banilor este o sursă de oxigen pentru criminalitate, terorism și evitarea obligațiilor fiscale. Trebuie să facem tot ce ne stă în putință ca să o eradicăm. Normele mai drastice care intră în vigoare astăzi sunt un mare pas înainte, dar avem nevoie și de un acord rapid cu privire la noile îmbunătățiri propuse de Comisie în iulie anul trecut.”

Înăsprirea normelor are în vedere introducerea următoarelor modificări:

 • întărirea obligației de evaluare a riscurilor pentru bănci, juriști și contabili;
 • stabilirea unor cerințe de transparență bine definite cu privire la proprietarii reali ai societăților comerciale;
 • facilitarea cooperării și a schimbului de informații între unitățile de informații financiare din diferite state membre pentru a identifica și monitoriza transferurile de bani suspecte;
 • instituirea unei politici coerente față de țările din afara UE care au norme deficitare în materie de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului;
 • extinderea competențelor de sancționare ale autorităților competente.

Raportul privind evaluarea la nivel supranațional a riscurilor este un instrument menit să ajute statele membre să identifice, analizeze și contracareze riscurile de spălare a banilor și de finanțare a terorismului. Acesta analizează riscurile din sectorul financiar și nefinanciar, precum și riscurile nou apărute precum monedele virtuale sau platformele de finanțare participativă. Raportul include:

 • o cartografiere detaliată a riscurilor din fiecare domeniu relevant și o listă a metodelor utilizate mai frecvent de infractori pentru a spăla bani;
 • recomandări adresate statelor membre privind modalitățile de a contracara în mod adecvat riscurile identificate.

Etape următoare

Cu privire la cea de A 4-a directivă privind combaterea spălării banilor, statele membre ar fi trebuit să notifice transpunerea ei până în 26 iunie 2017. Comisia Europeană va analiza în continuare stadiul în care se află transpunerea și va lua măsuri rapid în cazul statelor membre care încă nu s-au conformat.

Cu privire la raportul privind evaluarea la nivel supranațional a riscurilor, Comisia va desfășura acțiunile necesare prezentate și va coopera cu statele membre în ceea ce privește monitorizarea punerii în aplicare a recomandărilor.

Ea va continua să analizeze evoluția riscurilor aferente combaterii spălării banilor și a finanțării terorismului și va emite o nouă evaluare a riscurilor respective până cel târziu în iunie 2019 și, ulterior, la fiecare doi ani.

Noul cadru privind combaterea spălării banilor este alcătuit din două instrumente juridice: „A patra directivă privind combaterea spălării banilor” și „ Regulamentul privind transferurile de fonduri”, ambele adoptate în 20 mai 2015.

 

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=82455

Publicat de la data iun. 27 2017. Categorii Breaking News.

Zona comentariilor

Meteo în țară

24 februarie 2020, 7:42
 

V
Predominant senin
7°C
14 km/h
Perceput de temperatură: 3°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 52%
Vânt: 14 km/h V
Rafale de vânt: 14 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:03
Apus: 17:56
Prognoza 25 februarie 2020
Zi
 

SV
Predominant însorit
14°C
Vânt: 7 km/h SV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

NV
Nori intermitenti
4°C
Vânt: 0 km/h NV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Avertizare meteorologica
  COD : ROSU Ziua/luna/anul : 23-02-2020 Ora : 11 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textelor; Zonele afectate : conform textelor și hărții; Fenomene : conform textelor; Mesaj : AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN Interval de valabilitate: 23 februarie, ora 18:00 - 24 februarie, ora 18:00Fenomene și zone vizate: intensificări ale vântului în […]

Loto

Horoscop

 • 266.647 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team