UE alocă miliarde spre propria industrie de apărare

Noul comisar european responsabil cu problemele de apărare, francezul Thierry Breton, a pledat pentru dezvoltarea unei „industrii europene de apărare” pentru a dispune de tehnologii „suverane”, informează France Presse.

Apărarea va fi provocarea absolut esenţială pentru următorii cinci ani a acestei Comisii şi va fi în responsabilitatea mea, cu crearea – pentru prima oară – a unei industrii europene de apărare, coordonată parţial de Comisia Europeană”, a afirmat Breton la posturile de televiziune BFMTV şi de radio RMC.

Membru al Comisiei prezidate de Ursula von der Leyen, care a preluat oficial duminică preşedinţia CE, Therry Breton este în special responsabil de piaţa internă, digitală, a serviciilor, industrie, apărare şi spaţiu.

Ceea ce este important este că avem tehnologii de apărare proprii şi suverane”, a adăugat el, amintind de crearea recentă a unui Fond european de apărare pentru dezvoltarea proiectelor comune.

„Sunt 13 miliarde de euro care vor fi investiţi pentru a începe edificarea unei industrii de apărare europene coordonată pe întreg teritoriul european fără a lăsa niciun membru deoparte. Fiecare trebuie la nivelul său să-şi asume o parte din apărarea sa”, a pledat el.

Dacă este „mult prea devreme” – potrivit oficialului european – pentru a evoca o armată europeană, pentru că „sensibilitatea Europei în raport cu apărarea diferă în fiecare din ţările noastre”, Breton doreşte în schimb un „efort suplimentar” din partea statelor membre în Sahel alături de francezi.

Intrăm într-o lume extraordinar de periculoasă, o lume instabilă în care Europa trebuie să-şi ia din ce în ce mai mult destinul în propriile mâini, iar destinul său este şi destinul său militar”, a spus el.

 

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.