UE caută soluţii pentru combaterea șomajului în rândul tinerilor

Europa trebuie să își sprijine mai mult decât oricând tinerii, deoarece, în aceste vremuri de criză, în joc este prezentul și viitorul lor, se arată într-o scrisoare ce poartă semnătura preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz .

Situația tinerilor diferă într-o foarte mare măsură de la Madrid la Atena, de la Berlin la Amsterdam sau de la Nicosia la Lisabona. Totuși, pentru o mare parte din milioanele de tineri europeni finanțarea și finalizarea studiilor, găsirea nu numai a unui loc de muncă sau a unui stagiu, ci a unui contract de muncă, lansarea unui proiect sau a unei activități independente, asigurarea unui trai autonom sau închirierea unui apartament reprezintă un proces dificil. Pentru mulți dintre tinerii europeni, este de-a dreptul imposibil, scrie Schulz.

În acest sens, spune domnia sa, în contextul recesiunii economice care face ravagii în Europa, este de datoria şefilor Uniunii să adopte politici pentru sprijinirea ocupării forței de muncă de către tineri, în toate sectoarele. Aceasta este una dintre condițiile care trebuie îndeplinite pentru ca noua generaţie să privească viitorul cu încredere. Această încredere în viitor reprezintă, la rândul ei, o condiție pentru ca tinerii să se lanseze, să îndrăznească, să inoveze și să își asume riscuri.

„Vă propunem ca dumneavoastră, tinerii europeni, să comunicați toate aceste probleme, să vă împărtășiți unii altora experiențele, să contribuiți la identificarea unor alternative și propuneri favorabile, indiferent de originea dumneavoastră, de calificările pe care le aveți sau de situația în care vă găsiți.

Dorim ca, între aceia dintre dumneavoastră care au un loc de muncă stabil și și-au început viața profesională și cei care încă sunt prizonierii unui loc de muncă instabil sau sunt șomeri, să existe o dezbatere și un dialog deschis, deoarece, în opinia noastră, din toate experiențele dumneavoastră se pot trage foarte multe concluzii importante, iar propunerile la care puteți ajunge împreună sunt foarte valoroase.
Aceste chestiuni și propuneri comune urmează să fie dezbătute în luna mai a anului viitor, în prezența aleșilor, în cadrul unui forum de amploare al tinerilor europeni.

Avem nevoie de susținerea dumneavoastră, fără de care nu ar fi posibilă realizarea unui proiect european mai solidar, mai durabil, care să implice o cooperare sporită și să acorde o atenție mai mare tineretului.”, concluzionează oficialul PE.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.