UE cere SUA eliminarea taxelor vamale pe aluminiu

Ambasadorul Uniunii Europene în SUA, Stavros Lambrinidis, a cerut administraţiei Biden să renunţe imediat la tarifele vamale impuse la importurile de aluminiu şi a solicitat soluţionarea disputei îndelungate privind subvenţiile din industria aviatică, transmite Reuters.

Tarifele vamale americane, de 25% la importurile de oţel şi de 10% la importurile de aluminiu, au intrat în vigoare la data de 23 martie 2018, iar începând cu 1 iunie au fost aplicate şi producătorilor din UE.

În 2020, secretarul american al Comerţului, Wilbur Ross, a anunţat că SUA impun noi taxe vamale la importurile de tablă din aluminiu din 18 ţări, în valoare de 1,96 miliarde de euro, în contextul în care autorităţile au stabilit că bunurile au fost vândute sub preţul de producţie.

La un eveniment online găzduit de Camera de Comerţ a SUA, Stavros Lambrinidis a declarat că Bruxelles-ul este „complet pregătit” să lucreze cu Statele Unite pentru a întări relaţia comercială transatlantică şi nu doreşte să construiască „o fortăreaţă europeană”.

El a cerut, de asemenea, SUA să lucreze pentru restabilirea organului de apel al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

Numeroase state au cerut o reformă a OMC şi un nou mecanism care să rezolve disputele comerciale, după ce, în decembrie 2019, SUA au anunţat că nu vor sprijini o propunere care ar fi permis organului de apel al Organizaţiei Mondiale a Comerţului să continue să funcţioneze.

Administraţia Trump a blocat numirea de noi judecători în cadrul organului de apel al OMC. Această entitate are nevoie de minim trei judecători pentru a funcţiona, însă mandatul a doi dintre cei trei membri ai organului de apel a expirat şi, din cauza politicii de blocaj a SUA, nu au fost numiţi încă înlocuitori.

Practic, începând din data de 10 decembrie 2019, entitatea din cadrul OMC nu a mai putut audia noi dispute comerciale.

De aproximativ 16 ani, OMC este arbitrul unei dispute între Boeing şi Airbus, cu privire la subvenţiile acordate de SUA şi Uniunea Europeană pentru industria lor aeronautică.

În cele două decizii ale sale, OMC a hotărât că împrumuturile acordate de guvernele europene constructorului aeronautic Airbus au fost subvenţionate în mod incorect printr-un nivel redus al dobânzilor, în timp ce constructorul american de avioane Boeing a beneficiat de un sprijin incorect din partea autorităţilor americane de pe urma reducerilor de taxe.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.