UE oferă cetățenilor britanici din Europa avantaje post-Brexit

Uniunea Europeană va oferi Regatului Unit protecția drepturilor de asistență socială și de reședință ale cetățenilor britanici de pe continent, după Brexit, arată un document consultat joi de Reuters.

Documentul, care va fi discutat luna viitoare de diplomați, arată că „acordul de retragere ar trebui să protejeze drepturile cetățenilor din UE27, ale cetățenilor britanici și ale familiilor lor care, la date intrării în vigoare a acordului de retragere, se bucurau de drepturi legate de libera circulație, conform legislației Uniunii”. Se prevăd și alte detalii despre drepturile care vor fi asigurate. UE cere ca drepturile europenilor și ale familiilor lor în Regatul Unit să fie menținute până în ziua Brexit din martie 2019, iar la acestea să se adauge orice drepturi vor fi dobândite ulterior. Reciproc, se oferă aceleași drepturi britanicilor.

Printre altele, celor care se stabilesc în străinătate în martie 2019 ar urma să li se garanteze dreptul legal de reședință timp de cinci ani, până în 2024, când ar putea dobândi dreptul de reședință pe viață. Cei care s-au mutat ca studenți, înainte de Brexit, ar trebui să aibă ulterior dreptul la muncă, așa cum se întâmplă în prezent. Copiii europenilor angajați în Regatul Unit ar urma să primească alocațiile familiale chiar dacă nu locuiesc acolo — la fel și copiii britanicilor angajați în Uniune.

Negocierile pentru retragerea Regatului Unit din UE încep luna viitoare. Pozițiile exprimate deja la Bruxelles au pus accentul pe obiectivul de a apăra drepturile celor trei milioane de cetățeni europeni care trăiesc în prezent în Regatul Unit. S-a recunoscut și nevoia de reciprocitate, constând în asigurarea acelorași drepturi pentru cei un milion de britanici din celelalte 27 de țări ale Uniunii.

Premierul britanic Theresa May a cerut garantarea reciprocă a tuturor drepturilor actuale ale cetățenilor europeni și britanici, în timp ce UE insistă că trebuie negociat în detaliu, pentru ca persoanele afectate să aibă garanții legale.

Unul din punctele cele mai sensibile ale documentului prezentat de Reuters este pretenția UE de a monitoriza respectarea de către Regatul Unit a drepturilor europenilor, după Brexit, și jurisdicția Curții Europene de Justiție în privința oricăror controverse.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.