Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

UE: Piața unică a cercetării este mai aproape de obiective, dar nu este încă o realitate

Publicat: luni, 23 septembrie 2013

Comisia Europeană a prezentat luni, 23 septembrie, o primă analiză cuprinzătoare a situației „pieței unice” a cercetării, cunoscută ca Spațiul European de Cercetare (SEC). Raportul oferă o bază concretă pentru evaluarea progreselor în zone țintă, cum ar fi recrutarea deschisă și echitabilă a cercetătorilor sau mai buna circulație a cunoștințelor științifice. Acesta arată că s-au făcut unele progrese, dar și că până și cele mai performante institute de cercetare au încă probleme de rezolvat înaintea termenului 2014 pentru SEC, stabilit de liderii UE.

Există, de asemenea, un decalaj semnificativ între cele mai bune și cele mai slabe institute.

Comisarul european pentru cercetare, inovare și știință, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat: „Raportul arată că încă mai trebuie depuse multe eforturi. Investițiile în C&D sunt vitale, dar avem nevoie de sisteme de cercetare și inovare complet funcționale pentru ca banii să fie cheltuiți în mod optim. În prezent, e nevoie ca toate statele membre ale UE și toți cei implicați în cercetare și în finanțarea acesteia să depună eforturi mari pentru realizarea SEC.”

Spațiul European de Cercetare are menirea de a permite cercetătorilor, institutelor de cercetare și societăților comerciale să se deplaseze, să concureze și să coopereze mai bine independent de granițe. Aceasta ar consolida sistemele de cercetare ale statelor membre ale UE, ar spori competitivitatea acestora și le-ar permite să colaboreze într-un mod mai eficace pentru a găsi soluții la provocările majore.

Chiar dacă raportul subliniază că au fost realizate progrese în toate domeniile vizate, el evidențiază o serie de domenii marcate de preocupări continue, incluzând:

Investițiile publice în C&D ca procent din totalul cheltuielilor publice sunt în scădere în numeroase state membre;
Programele naționale de cercetare continuă să funcționeze conform unor norme diferite, de exemplu privind raportarea, ceea ce determină dificultăți în cooperarea transnațională în domeniul cercetării;
Dezvoltarea și implementarea infrastructurilor, cum ar fi laserele cu intensitate foarte mare sau telescoapele extrem de mari, sunt îngreunate de obstacole financiare, manageriale și politice, iar, adesea, normele naționale sau costurile mari de acces împiedică cercetătorii din alte state membre să aibă acces la ele;
Practicile de recrutare deschisă, transparentă și bazată pe merite nu sunt încă puse în aplicare pe scară largă pentru toate pozițiile de cercetare; de exemplu, mai mult de jumătate din posturile vacante nu sunt încă publicate la nivel european în portalul EURAXESS dedicat locurilor de muncă vacante; aceasta îngreunează mobilitatea cercetătorilor și poate însemna că nu întotdeauna cea mai bună persoană este cea angajată;
Proporția mică a femeilor înseamnă că talentul cercetătorilor de sex feminin este în continuare irosit, acesta fiind domeniul în care progresele au fost cele mai mici;
Relativ puțini cercetători din Europa sunt angajați în industrie, iar acești cercetători nu sunt suficient de bine pregătiți pentru piața muncii.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=14798

Publicat de la data sept. 23 2013. Categorii MAPAMOND, Social.

Zona comentariilor

Meteo în țară

21 octombrie 2019, 7:25
 

NNE
Ceaţă
9°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 9°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 0 km/h NNE
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:38
Apus: 18:22
Prognoza 22 octombrie 2019
Zi
 

ESE
Soare
23°C
Vânt: 4 km/h ESE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

ENE
Predominant senin
9°C
Vânt: 0 km/h ENE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 21-10-2019 Ora : 0 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 00:00 si 06:00 In zona : Județul Bacău: zona joasă;Județul Botoşani;Județul Galaţi;Județul Neamţ: zona joasă;Județul Vrancea: zona joasă;Județul Iaşi;Județul Vaslui; Se vor semnala : Local ceață care reduce vizibilitatea sub 200 m, izolat sub 50 m.

Loto

Horoscop

  • 234.990 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team