UE: Viitorul drepturilor sociale, în dezbatere publică
Luni, 30 septembrie, se va deschide, în cadrul Lunii dedicate pieței unice , a doua rundă de dezbateri online interactive în direct la care vor participa cetățeni, întreprinderi, organizații și factori de decizie. De data aceasta, dezbaterile vor avea ca temă drepturile sociale.
etățenii și părțile interesate vor avea ocazia să facă propuneri pentru viitorul UE și să le dezbată online, în timp real, cu alți cetățeni, părți interesate, reprezentanți ai autorităților, lideri și experți din toată Europa. Comisia a ales din nou să folosească internetul pentru a implica cetățenii și grupări din societatea civilă în agenda sa de politici. Forumul online oferă părților interesate o linie de comunicare unică și imediată cu factorii de decizie de la Bruxelles. De-a lungul Lunii dedicate pieței unice, forumul găzduiește dezbateri succesive axate pe patru teme: locurile de muncă, drepturile sociale, băncile și comerțul electronic, în toate cele 24 de limbi ale UE.
Comisarul pentru piața internă și servicii, Michel Barnier, a declarat: „Săptămâna aceasta am avut o primă dezbatere online pasionantă privind posibilitățile de a găsi un loc de muncă în cadrul pieței unice. Am auzit clar mesajul transmis de mulți tineri, și anume că sunt îngrijorați de faptul că sunt obligați să facă un șir de stagii neplătite, fără perspectiva de a obține apoi un loc de muncă permanent și plătit. Trebuie să rezolvăm această problemă. Trebuie să protejăm lucrătorii din cadrul pieței unice, aceasta fiind și tema discuțiilor din a doua săptămână a Lunii dedicate pieței unice. Multe măsuri de protecție există deja, cum ar fi standardele minime de sănătate și securitate, dar știu că cetățenii sunt îngrijorați de utilizarea abuzivă a normelor existente, care duce, de exemplu, la ceea ce unii numesc turism pentru alocații sociale sau dumping social. Tratez aceste preocupări cu toată seriozitatea și aștept cu interes să le dezbat împreună cu cetățenii săptămâna viitoare.”
Dezbaterile vor avea loc de luni până miercuri (30 septembrie-2 octombrie) și vor viza 35 de idei din 17 țări, de la libertatea de a primi asistență medicală în orice stat membru la o inițiativă care ar facilita fluxul de informații dintre instituțiile de securitate socială din statele membre. Această dezbatere privind drepturile sociale are loc într-o perioadă în care limitele dintre sectorul privat și cel public devin din ce în ce mai vagi în ceea ce privește furnizarea serviciilor sociale esențiale, în timp ce o forță de muncă mai mobilă înseamnă că, pentru persoanele care își găsesc un loc de muncă în străinătate în cadrul UE, pot exista neclarități privind pensiile, asistența medicală și prestațiile. În cursul dezbaterilor din zilele următoare, cetățenii, organizațiile și întreprinderile participante vor avea ocazia să evidențieze obstacolele rămase și să își prezinte sugestiile privind măsurile care ar trebui luate la nivel european.