Ulpia Traiana Sarmizegetusa, cea mai frumoasă destinaţie turistică românească

Cea mai frumoasă destinaţie turistică de vizitat în România, potrivit cititorilor cotidianului britanic „The Guardian”, este complexul arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa din judeţul Hunedoara, fosta capitală a Daciei romane.

 Colonia, fondată de împăratul Traian în secolul al II-lea, imediat după cucerirea Daciei de către romani, este situată în comuna Sarmizegetusa, unul dintre locurile in care trecătorul păşeşte pe istorie.

Complexul arheologic este compus din mai multe vestigii romane care confirmă faptul că aşezarea a continuat să existe şi după abandonarea provinciei Dacia de către romani, până în secolul IV.

În partea de nord, vizitatorii pot vedea fostul palat al augustalilor, forumul şi sediul procuratorului financiar.

În nord – vestul coloniei Ulpia, se află un muzeu arheologic al fostei colonii în care sunt expuse monede, pietre de mormânt, altare funerare, reliefuri ale Cavalerului Trac, ale Dianei, ale Cavalerilor Danubieni, precum şi capul unei statui de bronz care îl reprezintă pe împăratul Traian.

În partea de sud – vest a amfiteatrului veţi găsi un complex de sanctuare închinat diverşilor zei şi o basilică.

Turiştii care vor ajunge în această zonă trebuie neapărat să vadă şi fosta capitală a Daciei, Sarmisegetusa Regia, situată la 40 de km de Ulpia Traiana, în satul Grădiştea Muncelului.

Cetatea a fost inclusă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

La Sarmizegetusa se poate ajunge cu maşina, pe DN 68 Haţeg – Caransebeş, sau cu trenul, pe ruta Petroşani – Subcetate sau Simeria – Subcetate.

În ceea ce priveşte cazarea, aveţi de ales între zona din jurul coloniei, unde puteţi amplasa foarte uşor un cort ori satul în care se practică deja turismul rural, unde o cameră dublă se poate închiria şi cu 50 de lei.

Sursa: TVR News

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.