Un colț de rai numit Roșia Montana poate fi salvat cu fonduri europene

Tăblițele ceramice descoperite la mina din Roșia și datate ca fiind de mai mult de 2000 de ani în urmă, dovedesc că este unul dintre puținele locuri despre care se poate afirma că reprezintă leagănul de naștere al poporului român. La valoarea istorică și de patrimoniu se adaugă și valoarea ecologică a zonei. Toate acestea ar putea fi conservate cu ajutarea localnicilor să acceseze fonduri europene.

În dimineața zilei de 7 mai 2013 comisia europeană a anunțat pe siteul oficial adoptarea unei noi strategii „pentru încurajarea utilizării infrastructurilor ecologice și pentru a garanta că valorificarea proceselor naturale va deveni, în mod sistematic, o componentă a amenajării teritoriului”

Toate bune și frumoase, se deschid căi pentru proiecte minunate, inedite, ….dar cum rămâne cu protejarea structurilor naturale care sunt deja existente și întrețin viața? Ce facem cu zonele amenințate să dispară din cauza unor exploatări abuzive și dintre care unele deja s-au transformat în gropi de gunoi clasice sau, chiar mai rău, în spații de depozitare pentru deșeuri mai mult sau mai puțin periculoase?

Zone frumoase ca cea a satului Geamăna, situat tot în județul Alba, au dispărut deja de pe suprafața pământului într-un lac de acumulare de reziduri toxice.

lacul steril

Un alt colț de rai amenințat de distrugere este cunoscuta zonă problemă a celor 1600 de hectare care cuprinde satul Roșia Montana, satul Cornu și satul Țarina. I se spune zona problemă pentru că din anul 2005 se dă o luptă mai mult sau mai puțin vizibilă pentru mulți dintre noi.
Pe de o parte a baricadei sunt cei care vor să continue exploatările de aur și argint, se pare neținând seama de părerile celor mai avizați specialiști în minerit. Pentru o părere pertinentă  despre depozitele miniere și riscurile începerii exploatărilor acestora, l-am adus alături de noi, într-un fragment dintr-un interviu, pe inginerul Aurel Sîntimbreanu, care a făcut parte 30 de ani din colectivul de muncă al minei de la Roșia Montana.

Este lăsat muntele să se refacă, după ce a fost găurit practic ca un șvaițer? Hotărârile 45 și 46 ale Consiliului local  din 19 iulie 2002, prin care cele 1600 de hectare erau declarate ca zone strict de exploatare minieră, se pare că au stricat liniștea locului și constituie o piedică și în calea refacerii naturale a muntelui.

Pe de altă parte a baricadei sunt localnicii. Din cauza  hotărârilor de lege menționate unii oameni au ales să accepte  să-și vândă case și să plece din calea principalului „actor”  din povestea explotării aurului- cunoscut sub numele de Gold Corporation.

Alți localnici nu au acceptat sub nicio formă să-și părăsească pământul și gospodăriile. Le-a fost greu și încă le este greu pentru că în lipsa veniturilor de la exploatările miniere nu au mai avut niciun ajutor pentru un nou început.

Există totuși și excepții de oameni care au răzbit și au început să se descurce singuri. Un astfel de exemplu pozitiv este Eugen David:

 IMG_7619
Ea este una din văcuțele gospodăriei lui Eugen David  

Dar, vorba aceea, „cu o floare nu se face primăvară”.
Despre activitățile altor oameni, cetățeni ai satului Roșia Montana, văzându-i că rezistă eroic dar în același timp se feresc să dea declarații (deși își duc traiul foarte greu)  am întrebat la unul dintre centrele de informare europene, din județul Alba, care este și centrul PAEM. Domnul Cristian Bora a avut amabilitatea să ne răspundă.

Să recapitulăm:

  1. Părerea specialistului geolog Ion Sântimbreanu ne spune că, pentru a se reface terenul de 1600 hectare are nevoie  ca să nu mai fie exploatat minier foarte mult timp, altfel va fi pierdut de tot. Și am luat în calcul doar cel mai fericit caz, în care posibila exploatare este ferită de vreun accident în lucrul cu cianura ..sau, Doamne ferește! de o catastrofă cauzată de ruperea barajului care se dorește a fi construit pe locului actualului sat Corna. Despre doritul baraj Ioan Uţiu, preşedintele Uniunii Ecologiste din România Filiala Alba:
    „Proiectul de exploatare minieră al RMGC implică şi construcţia unui imens iaz destinat decantării substanţelor care vor rezulta în urma exploatării cu cianură. De asemenea, în jurul iazului s-ar construi un baraj înalt de 185 de metri întins pe Valea Corna, care dacă s-ar rupe la un accident, ar putea distruge nu numai Abrudul, ci prin dispersia metalelor grele eliberate din decantorul steril, ar dispărea şi orice produs biologic aflat pe o rază de 300 km ”
    despre Valea Abrud

    de vorbă cu Uțiu Ioan despre zonele de risc ale barajului dorit să fie construit pe Valea Corna
  2. Există puțini oameni, ca Eugen David, care cu greu au reușit să demonstreze că practicarea altor meșteșuguri decât cel al mineritului pot susține și viața și conserva și valorile culturale dar și naturale ale zonei.
  3. Există cel puțin un ONG care a organizat pentru oamenii din zonă cursuri de antreprenoriat sau recalificări care să-i ajute să-și clădească un viitor practicând altă meserie decât mineritul. Sunt instruiți și în accesarea Fonduri Europene.  Dar, ce folos? Cu durere și frică se feresc să declare că orice demers  de realizare personală a acestor tipuri de fonduri, se lovește de zidul Hotărilor consiliului local, 45, 46 / 19.05.2002, care-i împiedică  să poată obține orice tip de autorizație de construcție pe zona celor 1600 hectare buclucașe.

Ba mai mult, în „Săptămâna Patimilor” ziua de 30 aprilie 2013 ne-a mai adus încă o supriză: Guvernul României a anunțat înființarea unei noi firme care să se ocupe de exploatările de metale prețioase de la Roșia Montana.

Așadar, Europa merge în direcția conservării valorilor naturale și a încurajării de noi strategii ecologice, iar România…ÎNCOTRO?

Angelica STÂNGĂ

 locul II la secţiunea ,,online” din cadrul celei de-a IV-a ediţii a concursului “Europa Jurnaliştilor din Amfiteatre”, organizat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.