Un exemplu drept de urmat (Adevăraţii urmaşi ai lui Ştefan cel Mare)

Săptămâna trecută, opinia publică mondială a luat cunoştinţă de declaraţia Primului Ministru al Republicii Moldova domnul Ion CHICU, care a venit ca o replică la Decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) prin care ţara sa, a fost obligată, printr- o decizie definitivă a Onoratei Curţi internaţionale, să plătească o daună de 70 de milioane de lei moldoveneşti din cauza unei condamnări definitive din 2011.

Şi ca să fiu riguros cu această informaţie şi declaraţie publică, am să redau în întregime poziţia Primului Ministru al Republicii Moldovei în şedinţa de guvern pe care a  prezidat- o, în faţa mass-mediei.

„La examinarea subiectelor de pe ordinea de zi, vreau să comunic că, săptămâna aceasta, Republica Moldova a primit un cont de plată de circa 70 de milioane de lei la CEDO pe o cauză în care ţara noastră a fost condamnată încă în 2011. După ce au trecut opt ani de condamnare, Curtea  ne- a remis şi contul de plată.

Condamnarea din 2011 a venit ca urmare a deciziei  unora „îmbrăcaţi „ în mantii de judecători pe numele lor: Vera Macinscaia, Tamara Chişcaia Doneva, Ala  Cobăneanu, Tatiana Vieru, Setoslan Moldovan, anume, aceşti indivizi contrar Constituţiei şi oricăror principii ale dreptului au revizuit la 20 iulie 2005 o încheiere finală a Curţii Supreme de Justiţie din 2004,  în privinţa unui conflict între companiile private, proprietari ai Complexului Comercial Gemeni.

Acum , peste aproape 15 ani, de la decizia acestor judecători, guvernul Republicii Moldova trebuie să găsească 70 milioane de lei din bugetul anului 2020 şi să- i achite. Guvernul trebuie să meargă în Parlament cu rectificarea bugetului, să taie cheltuielile prioritare cum ar putea fi alimentaţia copiilor, salariile pedagogilor sau finanţarea apeductelor din  Cîndeşti sau Făleşti, de exemplu, pentru ca să poată plăti ilegalitatea unor judecători. În loc să avem aceşti bani pentru construcţia  de grupuri  sanitare în şcoli, pentru că copiii moldoveni sunt osândiţi de justiţia moldovenească să meargă afară în curte, noi, acum trebuie să plătim aceşti bani enormi, nu altcineva.

Vom merge în Parlament cu rectificare, noi, nu putem să nu plătim deciziile Curţii, dar să nu  vă aşteptaţi că vom tăia din ceea ce se cuvine copiilor sau din bugetul apeductelor sau drumurilor.

Domnule viceprim-ministru Puşcuţa, vă rugăm să veniţi cu rectificarea bugetului reducând finanţarea pentru sistemul judecătoresc în anul 2020 cu 70 milioane de lei, bani care trebuie să- i plătim ca urmare a condamnării la CEDO, noi bani din altă parte pentru deciziile ilegale ale judecătorilor, nu le vom aloca.

Domnule Ministru Nagacevschi, vă rog să pregătiţi urgent adresa, la Procuratura Generală privind iniţierea urmăririi penale a persoanelor care au prejudiciat bugetul de stat, ca urmare a pierderii cauzelor la CEDO şi nu doar a acestor cinci, pentru care trebuie să plătim 70 de milioane de lei, ci,  pe toate cazurile pentru care Republica Moldova a plătit.

Domnule Ministru Nagacevschi,   până la 15 martie, vă rog să veniţi  cu mecanismul clar, legal şi lucrativ de înaintare a acţiunii în regres în privinţa judecătorilor care emit decizii pentru care Republica Moldova este condamnată.  Pentru aceasta nu ne trebuie reforma justiţiei, nu ne trebuie consultări largi cu societatea civilă, ne trebuie doar voinţă.

Vă rog să pregătiţi şi să publicaţi până luni pe pagina de net a  Ministerului de Justiţie informaţia privind toate cazurile pierdute de Republica Moldova la CEDO cu indicarea numelor judecătorilor şi a altor persoane vinovate din cauza cărora am pierdut la Curte, să indicaţi sumele respective  ca să ştie toată societatea”. Audiind acest discurs, pot spune cu satisfacţie, felicitări la scenă deschisă domnule Prim-ministru Ion CHICU!  Jos Pălăria!

În România, de 30 de ani, Justiţia Română este într- o continuă reformă şi adaptarea la o justiţie modernă de tip european. Dar, se poate spune că, deşi au fost peste 20 de premieri şi mulţi mai mulţi Miniştri ai Justiţie, o asemenea atitudine promptă, tranşantă, fermă şi nu duplicitară fără să-i fie frică de eventuale consecinţe pentru el sau familia lui, aşa cum a făcut-o primul ministru al Moldovei care cu mare curaj pune punctul pe rană, nominalizează vinovatul şi dă indicaţii precise asupra vinovăţiei unor membrii ai societăţii moldovene aşa cum s- a întâmplat în Republica Moldova de curând indiferent de funcţiile avute în stat, fiind ei chiar şi judecători.

Nu am mai văzut aşa ceva în România  şi slavă domnului, ţara noastră, statistic vorbind, e campioană la CEDO, fiind în fruntea  eşalonului ruşinii, pe locul doi sau trei după Rusia, pe care îl schimbăm cu Turcia, cu o populaţie de patru ori mai mare ca a noastră de circa 80 de milioane de locuitori .E de menţionat că, în fiecare a treia săptămână a lunii, România încasează o condamnare,  la CEDO, pe bani grei. Am avut spre ruşinea noastră şi condamnări pentru crimă care după 11 ani de detenţie s- a dovedit că nu a existat fapta (vezi cazul Ţundrea).

Ne-am dori şi noi românii să avem un urmaş a lui Ştefan cel Mare, aşa cum pare să fie Premierul Republicii Moldova- Ion Chicu sau măcar unul ca Vlad Ţepeş, de ce nu!

Poate, învăţăm şi noi din experienţa fraţilor moldoveni şi tragem o concluzie că dacă vrei se poate face lumină şi dreptate într- o societate în care fiecare persoană, trebuie să răspundă pentru faptele lor, indiferent de funcţia avută în stat, atunci când ţii la naţiunea ta şi eşti ales sau pus să gestionezi bugetul ţării fiind de fapt  în slujba ţării tale.

 

                                                                                                            Prof.univ.dr. Florentin SCALEŢCHI

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.