Un nou termen: Toate cererile de rambursare verificate vor fi plătite în aprilie-mai

Beneficiarii de fonduri europene încasează în această lună banii pe cererile de rambursare restante ca urmare a schimbărilor impuse în sistem de Ministerul Fondurilor Europene. Sumele achitate în această perioadă au fost asigurate dintr-un împrumut de 1,2 miliarde de lei contractat de la Trezorerie la începutul lunii martie. Împrumutul a fost aprobat de Guvernul României prin Hotărârea 73/2013.

„Autorităţile de Management au plătit beneficiarilor facturi restante în valoare de aproximativ 715 milioane de lei până pe 25 martie, adică aproape 60% din valoarea împrumutului contractat de la Trezorerie. Vom avea grijă ca celelalte cereri de rambursare să fie achitate cât mai repede, indiferent de efortul pe care trebuie să-l depună angajatii statului, pentru ca întreaga sumă împrumutată de la Trezorerie să fie virată beneficiarilor în această lună. În plus, vom impune acest ritm de lucru alert pentru a recupera întârzierile şi pentru a ajunge la zi cu plata facturilor”, a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Cele mai mari sume au fost achitate de AM pentru Programul Operaţional Regional – aproape 251 de milioane de lei, AM  pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu – circa 169 de milioane de lei şi de AM Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – aproape 166 de milioane de lei.

Ca pondere în totalul sumelor alocate prin HG 73/2013, AM POR şi AM POS DRU au achitat peste 60% din fonduri, iar AM POS Mediu – peste 50%.

Pe de alta parte, ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, a declarat marţi, 26 martie a.c., la Senat, că estimează ca toate cererile de rambursare verificate, pentru proiectele finanțate din fonduri structurale și de coeziune, urmează sa fie plătite în perioada aprilie-mai.

“Am estimat că în aprilie-mai tot ce este depus ca cerere de rambursare să fie verificat şi plătit. Obiectivul este să trimitem Comisiei Europene cereri de rambursare de aproximativ un miliard de euro pe toate programele operaţionale până la finalul lunii aprilie. Mai-iunie, încă un miliard şi jumătate cereri de rambursare, iar diferenţa până la 6 miliarde şi jumătate până la finalul anului. Vor veni pe toate programele. Partea mai puţin plăcută este că avem Programele Operaţionale de Transport şi Competitivitate încă suspendate, ceea ce înseamnă că efortul va trebui să fie pe bugetul de stat, pentru a asigura plăţile la zi pe fiecare factură în parte, dar odată cu deblocarea acestora bugetul de stat va primi sumele cheltuite pe fiecare factură în parte” a declarat Eugen Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene.

Eugen Teodorovici a mai spus că sunt multe cereri de rambursare neprelucrate de foarte mult timp.
Stadiului absorbției Fondurilor Structurale și de Coeziune, la 15 martie 2013, este de aproximativ 13% (12,82%).

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.