Un nou test pentru depistarea precoce a cancerului de pancreas

Cancerul de pancreas este privit, de regulă, drept cea mai necruţătoare dintre toate formele de cancer. Potrivit Institutului Naţional de Cancer din SUA, aproximativ 45.220 de americani vor fi diagnosticaţi cu cancer de pancreas anul acesta, iar estimările arată că, dintre aceştia, 38.460 de persoane îşi vor pierde viaţa.

O parte din problemă este aceea că acest tip de cancer este de obicei diagnosticat destul de târziu, ceea ce contribuie la rata scăzută de supravieţuire. De asemenea, datele mai arată cât de ineficiente sunt metodele de detectare şi de tratare convenţională.

În acest context, însă, a apărut şi o veste bună, care se datorează persistenţei şi dedicaţiei unui licean care a decis că trebuie să existe o metodă mai bună şi mai rapidă de detectare a acestui tip de cancer letal.

Da, un băiat de 15 ani, pe nume Jack Andraka a făcut ceea ce oamenii de ştiinţă nu au reuşit  să facă, deşi au la dispoziţie milioane de dolari pentru cercetare. Tânărul a inventat un senzor, însoţit de o scară gradată, pentru a măsura cancerul de pancreas, ovarian şi pulmonar, şi care este de:

– 168 de ori mai rapid;

– 26.000 de ori mai ieftin;

– 400 de ori mai sensibil decât actualul standard de detecţie.

Continuarea pe Financiarul.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.