Unde dai, acolo crapă!

Ieri noapte soţia era de serviciu la spital. Eu am profitat să întorc pe dos stomacul televizorului pe toate programele posibile şi imposibile, lăfăit pe tot patul ca un broscoi regal. Nu degeaba denumirea greacă e de „amphibios” Cu semnificaţia „doua moduri de viată” exact cum se intampla cu barbaţii, cand e acasă si cand nu e acasă soţia. Atipisem când aud telefonul. Arunc o privire potrivnică ceasului: unsprezece şi jumătate: noaptea! Era soţia care voia să ştie dacă nu cumva mă simt prea bine în tot patul şi în tot televizorul. I-am confirmat pe sfert adormit că sunt în anticamera Paradisului. Şi cum Paradisul şi Infernul se învecinează (după ştiinţa mea nu e niciun domeniu cu funcţionalitate diferită de ele, între ele), chiar mă întreb cum trag cu ochiul enoriaşii ambelor tabere, unii la alţii, prea-cuminţii recompensaţi cu castitate veşnică la prea-sturlubaticele strălucind goale în flăcări)
Şi dacă tot vorbeam de castitate extraconjugală, adică de starea de somn, aud vocea soţiei în telefon întrebându-mă dacă am mâncat.
Evident, o întrebare superfluă, eu mănânc din reflex la fel cum respir. Nu ştiu ce înseamnă lipsa apetitului, nu cunosc această formă de uşurare, eu sunt un truditor din greu al stomacului şi astfel slujesc un fel de iad prin nemăsurarea pohtelor ce le-am pohtit şi le voi pohti cu siguranţă, pana la capatul parcursului meu pe pamant.
– Am mâncat, i-am spus, îmi lăsase o farfurie plină de spaghete , cu tot dichisul de care eu mă lipsesc întotdeauna când sunt singur, şerveţel, tacâmuri aranjate, başca o oală plină ca să pot să mă servesc încă de câteva ori, conform ritualului, eu fiind un tradiţionalist.
– Ai pus oala în frigider, veni întrebarea ca o sentinţă crudă? Evident că nu o pusesem, nu spălasem farfuria,nu strânsesem firimiturile, amânând pentru vremuri mai bune nesuferita corvoada .
– Am răspuns sincer în speranţa graţierii: Nu. Simţeam cum mă curta somnul ca o odaliscă lascivă, aproape că îmi pierdusem şirul vorbelor. Sub aşternuturi era cald şi bine.
– Te rog să pui oala acum în frigider, îmi spuse soţia. Mă aşteptam la mai multă empatie de la un slujitor al lui Hipocrate în exerciţiul funcţiunii.
– Da, am mormăit aproape luat cu japca lui lină de Morfeu.
-La atâta cruzime nu mă aşteptam.
-Acum te rog să o pui la frigider, că adormi, cobi cu cinism soţia.
-Da! am răspuns cu convingere pufoasa.
– Nu închid, că tu dormi, du-te te rog acum.
Dintotdeauna am fost convins că primim de la ceilalţi minciunile pe care le merităm. Situaţia era disperată, eu în raport cu situaţia eram uşor adormit. Am deschis alene gura şi pe jumătate adormit am început să mormăi în telefon: Târsh, taârsh,tâarsh tâarsh. Paşii în formă auditivă au ajuns în faţă frigiderului. Poc, am imitat cu limba zvachind de sub buza scoaterea dopului de şampanie. Cu puţină ingenuitate putea fi luat drept zgomotul desprinterii garniturii de cauciuc a uşii pline de suveniruri magnetice ale călătoriilor vremurilor bune. În călătorii niciodată soţiile nu sunt foarte neînduplecate.
-Hârş Hârş am hârşaiit din gât după modelul vaselor împinse pe grătarul frigiderului.. După care din nou: Poc, dopul de la şampanie care sare înapoi în sticlă şi , Tâarş,tâarş tâarş paşii înapoi, din buze.
– Bravo, o aud pe soţie. A fost cam tot ce am mai auzit .
Dimineaţă am gustat din bunătatea de spaghete. Blestem! Avea un uşor iz de stricat! Am pus-o înapoi în frigider aşa cum era şi am tăiat-o de acasă înainte de a ajunge soţia.
Când mi-era ziua mai dragă, primesc telefon:
– Mâncarea s-a stricat. Te rog frumos să-mi spui când cumpărăm frigider, că asta nu mai răceşte!
– Când oi pune mâinile pe piept, am gândit! Da, fetiţă, cumpărăm, cum să nu, azi n-am săftea la prăvălie şi în plus, mă urmăreşte un ghinion, de mă aruncă din lac în puţ.
Cumpărarea unui frigider nou nu se poate imită din buze oricât de talentat ai fi!

Adrian Onicescu

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.