UNESCO și revenirea SUA în cadrul organizației
UNESCO numără în prezent 193 de state membre. Statele Unite au părăsit inițial UNESCO în 1984, atunci când se aflau sub conducerea lui Ronald Reagan, invocând presupusa inutilitate și excese bugetare ale acestei organizații, în care Statele Unite au revenit apoi în octombrie 2003 și, din nou au părăsit UNESCO în 2018.
Pe 12 iunie 2023, Statele Unite au cerut oficial să se alăture din nou UNESCO, a anunțat directoarea generală al agenției ONU, Audrey Azoulay, salutând acest ”act puternic” al SUA (https://news.un.org/fr/story/2023/06/1136037), cre a decis oficial să se alăture UNESCO începând din iulie 2023 pe baza unui plan concret de finanțare:
„Este un act puternic de încredere în UNESCO și în multilateralism, un act care recunoaște mandatul Organizației în domeniile cultură, educație, știință, informare și în modul în care acest mandat este implementat astăzi”, a subliniat într-un comunicat de presă, Audrey Azoulay.
Aleasă la conducerea UNESCO în noiembrie 2017, Audrey Azoulay a condus medieri pentru a atenua tensiunile politice și a găsi un consens asupra celor mai sensibile chestiuni precum Orientul Mijlociu.
Sub conducerea ei au fost realizate noi inițiative, permițând UNESCO să înțeleagă pe deplin provocările contemporane, cum ar fi etica inteligenței artificiale sau protecția oceanelor.
În același Timp, noi campanii emblematice în domeniu – cum ar fi reconstrucția orașului vechi Mosul din Irak – au permis Organizației să reia legătura cu tradițiile sale istorice.
Reformele administrative implementate începând cu anul 2018 au făcut UNESCO mai eficientă și mai solidă din punct de vedere financiar.
Într-o scrisoare adresată directorului general al UNESCO, Departamentul de Stat al SUA salută modul în care organizația a abordat provocările emergente în ultimii ani, și-a modernizat managementul și a redus tensiunile politice.
Statele Unite și-au suspendat contribuția la UNESCO în 2011 din cauza legislației naționale, apoi și-au notificat la 12 octombrie 2017 decizia de a se retrage legal din Organizație. SUA și-au anunțat retragerea în decembrie 2018, deoarece au considerat organizația prea critică față de statul Israel.
Întoarcere anunțată de Washington, din iulie 2023, este posibilă prin acordul încheiat în Congresul SUA în decembrie 2022 prin care se autorizează din nou contribuții financiare către UNESCO. Dar, acceptarea reîntoarceii SUA nu se poate face decât după un vot majoritar al celor 193 state membre, așteptat în iulie 2023, în conformitate cu reglementările UNESCO.
Edith-Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială
Emilian M. Dobrescu