UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE LA CASA ARTELOR “DINU LIPATTI”

Primăria Municipiului București prin Casa Artelor „Dinu Lipatti” văi nvită joi, 24ianuarie 2019, de la orele 19.00, la evenimentul UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE LA CASA ARTELOR “DINU LIPATTI”, moment ce marchează 160 de ani de la Mica Unire din 1859, când, prin alegerea ca domnitor a lui Alexandru Ioan Cuza atât în Moldova, cât și în Țara Românească, s-a înfăptuit dorința fierbinte a românilor din cele două principate.

 

A fost o victorie cu efecte ireversibile, ducând, în 1878 la câștigarea independenței României și apoi, în 1918, la întregirea țării, prin unirea cu provinciile Basarabia, Bucovina, Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș.

 

Evenimentul va debuta la ora 19.00, prin vizionarea expozitiei în aer liber “Unirea Principatelor Române – 24 ianuarie 1859”, istorie în imagini și text a procesului unirii, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între Moldova și Țara Românească.

 

De la aceeași oră, în Salonul de muzică al Casei Artelor “Dinu Lipatti”, actorul Emil Boroghină va susține recitalul “Treptele Unirii”, o coproducție a Teatrului Notarra și a Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, un spectacol de poezie dedicat desăvârşirii Unităţii noastre naţionale.

 

Marile momente ale istoriei poporului român reprezintă, în fapt, trepte ale făuririi Marii Uniri şi Statului unitar român. Recitalul îşi propune să surprindă, cu ajutorul creaţiei marilor noştri poeţi, cea mai importantă şi mai de seamă problemă a existenţei neamului românesc, timp de peste două milenii – unitatea lui deplină.

 

Scenariul, semnat de Emil Boroghină, cuprinde versuri din operele poeților Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, George Coșbuc, Tudor Arghezi, Octavian Goga, Nicolae Labiș, Cezar Ivănescu, Adrian Păunescu etc. Regia artistică aparține lui Alexandru Mâzgăreanu.

 

Seara va continua, de la ora 20.30, tot în Salonul de muzică al Casei Lipatti, cu recitalul extraordinar de muzică corală românească susținut de Corul Regal, dirijat de Andrei Stănculescu. La pian, va acompania Vlad Gînța.

 

Programul este construit exclusiv din creaţii muzicale româneşti, piese corale semnate de creatori aparținând mai multor generații, de la clasici la contemporani – Tudor Jarda, Gelu Stratulat, Constantin Romașcanu, Paul Constantinescu, Vasile Spătărelu, Tudor de Flondor, Ioan Dobrinescu, Alexandru Pașcanu și Gheorghe Danga.

 

Conceptul evenimentului aparține regizoarei Alice Barb, directorul fondator al Casei Artelor “Dinu Lipatti”.

 

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.