Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România își îndreaptă atenția spre cei care vor îmbrățișa în viitor profesia de jurnalist

Consecventă preocupărilor sale pentru promovarea creaţiei publicistice şi jurnalistice ca domeniu distinct al vieţii spirituale și consacrarea profesiei de ziarist ca profesiune  de creaţie, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România își îndreaptă atenția spre cei care vor îmbrățișa în viitor această profesie.

Pentru a-și pune în aplicare acest obiectiv, Uniunea a înființat, la mijlocul lunii aprilie a.c., Filiala ”UZPR Junior”.

Aceasta este compusă din jurnaliști cu contribuții importante în domeniul publicisticii pentru copii și tineret sau atașați acestui domeniu, alături de copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 10 – 18 ani, care vor participa la proiectele ce vor fi demarate pe viitor, avand statut de voluntar.

Filiala își propune să promoveze creaţia publicistică şi jurnalistică de gen (reviste, emisiuni de radio sau televiziune, site-uri); să descopere și să promoveze talente jurnalistice în rândul copiilor și adolescenților și să-i invite la colaborare; să inițieze realizarea unor materiale sau cursuri pentru inițierea în profesia de jurnalist a copiilor și adolescenților; să susțină colaborarea și inițierea unor proiecte comune ale jurnaliștilor care își desfășoară activitatea profesională în presa pentru copii și tineret; să militeze pentru diversificarea și multiplicarea canalelor media destinate publicului-țintă; să promoveze bunele practici în domeniu; să contribuie la o mai bună cunoaștere a presei pentru copii din România și din afara granițelor și la realizarea unor proiecte comune; să sprijine atragerea unor viitori jurnaliști către publicistica de gen; să propună și să inițieze publicații, emisiuni de radio/tv sau website-uri; să inițieze organizarea unor întâlniri profesionale ale jurnaliștilor din România și celor din afara granițelor.

Primul proiect al filialei va fi realizarea paginii de web ”UZPR JUNIOR”, un subdomeniu al site-ului-mamă, care va avea o tematică specifică publicului-țintă. Acesta va fi coordonat de membrii adulți ai filialei și va fi realizat cu participarea unor jurnaliști-voluntari din rândul elevilor, care vor fi organizați pe secții tematice.

Noul site, in prezent aflat în construcție, va cuprinde rubrici precum: Este părerea mea (editorial), NewsAm stat de vorbă cu… (interviu), Am văzut cu ochii mei (reportaj), PasiuniCorespodențe (rubrică susținută de elevi din Republica Moldova, Serbia, Ucraina, Ungaria sau Diaspora), Off the record (jurnaliști consacrați vorbesc despre profesia de jurnalist), Publicații și emisiuni pentru copii și tineretAm cititVă recomand etc.

UZPR are convingerea că, prin inițierea unor astfel de proiecte dedicate copiilor și adolescenților și realizate cu participarea directă a acestora, va contribui la menținerea și în viitor a interesului pentru profesia de ziarist.

Filiala și noul site sunt coordonate de jurnalistul și scriitorul Petre Crăciun –  inițiatorul proiectului, Adriana Ene (realizator de emisiuni radio – TV) și Venera Nedelcu, jurnalist din domeniul presei scrise.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.