Universităţile vor putea avea în administrare unităţi spitaliceşti

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a prezentat recent într-o conferinţă de presă, realizările din domeniul legislativ, în ceea ce priveşte reforma în domeniul sănătăţii, şi ce se va mai face în continuare pentru finalizarea actelor legislative care să ajute la implementarea reformei.

 El a precizat că, miercuri, s-a publicat, în Monitorul Oficial, OUG 2/2014, prin care este finalizată toată legislaţia necesară aplicării reformei şi îmbunătăţirii unor aspecte de natură legislativă care nu permiteau accelerarea reformei.

Ministrul a vorbit de introducerea în noua legislaţie a posibilităţii ca universităţile de medicină şi farmacie şi facultăţile de medicină acreditate să poată avea în administrare unităţi sanitare cu paturi.

,, Urmare a discuţiilor cu rectorii şi cu Colegiul Medicilor din România s-a convenit că este bine ca o serie de spitale clinice să fie în administrarea universităţilor şi facultăţilor de medicină acreditate, pentru a întări şi mai mult pregătirea medicilor şi a rezidenţilor, într-un mod cât mai performant.

Ne gândim că 10 spitale, care sunt la Ministerul Sănătăţii, pot trece la universităţile de medicină şi farmacie şi la facultăţile de medicină din ţară, a arătat ministrul sănătăţii.

Referitor la această reglementare, prof. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul UMF Iaşi şi preşedinte al Colegiului Medicilor din România a declarat pentru publicaţia noastră că aceasta este o cerinţă veche, de mai bine de cinci ani, a universităţilor de medicină şi farmacie.

,,Este avantajos atât pentru pacient, cât şi pentru învăţământ.

Pentru pacient e avantajos pentru că se vor crea centre de excelenţă în care universităţile vor putea investi, universităţile având fonduri extrabugetare pentru creşterea calităţii, iar pacientii vor beneficia de asistenţă medicală performantă.

Pentru universităţi este avantajos pentru că vor avea o bază de cercetare şi de instruire pentru medici şi medicii rezidenţi. Şi până acum spitalele erau obligate să asigure această bază de învăţământ, dar depindea de aprobarea managerului spitalului şi a consiliului judeţean, dar acum managementul se va simplifica.

La rândul său, rectorul UMF,,Carol Davila,, , prof. dr. Ionel Sinescu apreciază că este bine ca unităţi spitaliceşti să treacă în administrarea universităţilor.

,,Trecerea spitalelor în administrarea universităţilor de medicină şi farmacie este o probă de încercare. Cred că se face după modelul din Franţa. Activitatea medicală trebuie să fie susţinută prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, respectiv,asigurandu-se rambursarea serviciilor medicale.

Universităţile îşi doresc performanţă, îngrijirea medicală a pacienţilor va trebui să crească în calitate şi diversitate. Instituţiile de învăţământ îşi vor pune mai mult amprenta pe toate segmentele de activitate, pe pregătire, îngrijire medicală, dar mai ales pe cercetare,,.

Ionel Sinescu a precizat că nu are nicio nominalizare de spital care să treacă în administrarea UMF ,, Carol Davila,,.

Autor: Cornelia Stanciu

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.