Uriaș succes coral: Trei medalii de aur în Rusia

   Școala corală românească, vestită în întreaga lume, a repurtat încă un succes major peste hotare. La începutul lunii august, Corul bărbătesc ”Cantus Domini”, dirijat de Arhid. Răzvan Constantin Ștefan –  una dintre cele mai tinere formații corale bucureștene – a participat la cea de-a 16-a ediție a Festivalului-concurs coral internațional ”The Singing World”, găzduit de Sankt-Petersburg, Rusia. S-au înfruntat la actuala ediție nu mai puțin de 60 de formații corale din 43 de țări, corul ”Cantus Domini” înscriindu-se la 3 din cele 12 secțiuni ale competiției mondiale: ”Coruri pe voci egale femeiești și bărbătești”, ”Coruri de cameră”, ”Muzică sacră”. Ei bine, reeditînd și chiar depășind performanțele de anul trecut, ”Cantus Domini” a totalizat cele mai mari punctaje, ocupînd locul I la toate cele trei secțiuni și cucerind medaliile de aur! Dar nu numai atît: reprezentanții României au mai primit două distincții onorante și anume ”Premiul special pentru cel mai bun solist” din întreaga competiție, conferit lui Andrei Predescu, precum și ”Premiul special al publicului”. Acesta din urmă a fost stabilit prin votul exprimat de spectatori în runda finală a concursului, intitulată ”Grand Prix”, în care au evoluat toate corurile medaliate cu Aur la cele 12 secțiuni. În felul acesta, ”Cantus Domini” a întrunit sufragii unanime și a fost considerat CEL MAI BUN COR DIN CONCURS ȘI DIN FESTIVAL! Și să nu uităm că între competitori s-au numărat reprezentanții țării gazdă, școala corală rusă fiind reputată pe plan mondial. Aceste trei medalii de aur înseamnă cea mai bună performanță din palmaresul tinerei formații corale.

      În cadrul festivalului, corul ”Cantus Domini” a susținut și o serie de concerte, între care unul de folclor tradițional românesc (la Muzeul Național Rus de Etnografie) și un altul de muzică românească și universală la ”State Capella” din Sankt-Petersburg. Să subliniem faptul că prezența corului ”Cantus Domini” la acest veritabil campionat mondial a fost posibilă cu sprijinul Institutului Cultural Român, principalul partener și finanțator al proiectului Asociației Culturale a Corului Bărbătesc ”Cantus Domini”, al cărei președinte este Marius D. Oblu. Întrucît membrii corului sînt în majoritate teologi, participarea la acest eveniment internațional de prestigiu s-a realizat cu binecuvîntarea Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Pe toată perioada fructuosului și onorantului sejur de o săptămînă la Sankt-Petersburg, membrii corului au avut alături o delegație a Institutului Cultural Român, precum și pe Consulul general al României în fosta capitală a Rusiei, domnul Cosmin Constantin Ioniță. Dînsul a asistat la concerte și la festivitatea de premiere, conferind artiștilor, în semn de prețuire, o ”Diplomă de excelență”, impresionat de rezultatele deosebite obținute de corul ”Cantus Domini” în această competiție și de întreaga acțiune de promovare a muzicii corale românești.

     Acest adevărat nou triumf al școlii corale românești s-a datorat, în egală măsură, și celorlalte instituții și persoane care au contribuit financiar la ducerea la bun sfîrșit a acestui ambițios proiect, conștientizînd rolul important al activității membrilor corului bărbătesc ”Cantus Domini”, veritabili ambasadori culturali ai României peste hotare, prin promovarea muzicii românești. Între acestea se numără Asociația ”Credință și demnitate”, condusă de doamna Valentina Spânu, manager al Facultății de Teologie Ortodoxă ”Justinian Patriarhul” din București, de la ale cărei evenimente corul ”Cantus Domini” este nelipsit.  De altfel, declarația componenților corului imediat după Gala de premiere în care au fost încoronați drept învingători autoritari este edificatoare: ”Nădăjduim că prin participarea Corului bărbătesc ”Cantus Domini” la cea de-a XVI-a ediție a Festivalului-concurs coral internațional ”The Singing World” din Sankt Petersburg am putut contribui la afirmarea cu tărie a demnității, a spiritualității neamului românesc, precum și la afirmarea unității de grai, de cultură și a identității națiunii române între celelalte popoare ale lumii. În contextul Anului Centenar, reprezentarea României și promovarea valorilor ei culturale și naționale înafara granițelor țării constituie un act de ambasadoriat cultural”.

 

   Octavian URSULESCU

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.