Următoarea etapă a negocierilor cu Marea Britanie

În urma orientărilor adoptate de Consiliul European (articolul 50) la 15 decembrie, Comisia Europeană a transmis acestuia, în data de 20 decembrie, o recomandare de a începe discuțiile privind următoarea etapă a retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Proiectul de directive de negociere , care completează directivele de negociere din mai 2017, stabilește detalii suplimentare privind un posibil regim tranzitoriu. Acestea includ, în special, următoarele:

  • Nu ar trebui să se poată alege doar elementele convenabile: Marea Britanie va continua să participe la uniunea vamală și la piața unică (cu toate cele patru libertăți). Acquis-ul Uniunii ar trebui să se aplice în continuare integral Marii Britanii și în Marea Britanie ca și când acesta ar fi un stat membru. Orice modificări aduse acquis-ului în acest interval de timp ar trebui să se aplice în mod automat Marii Britanii.
  • Se vor aplica toate instrumentele și structurile existente ale Uniunii în materie de reglementare, buget, supraveghere, chestiuni judiciare și asigurarea respectării dispozițiilor, inclusiv competența Curții de Justiție a Uniunii Europene.
  • Marea Britanie va fi o țară terță începând cu data de 30 martie 2019. În consecință, Marea Britanie nu va mai fi reprezentat în cadrul instituțiilor, agențiilor, organelor și oficiilor Uniunii.
  • Perioada de tranziție trebuie să fie clar definită și limitată cu precizie în timp. Comisia recomandă ca data-limită a acestui regim să fie 31 decembrie 2020.

Recomandarea reamintește, de asemenea, necesitatea de a transpune în termeni juridici rezultatele primei etape a negocierilor, astfel cum se subliniază în Comunicarea Comisiei și în Raportul comun. Recomandarea subliniază faptul că trebuie să se încheie activitatea privind toate aspectele referitoare la retragere, inclusiv cele nesoluționate încă în prima etapă, cum ar fi guvernanța globală a acordului de retragere și chestiuni de fond, cum ar fi mărfurile introduse pe piață înainte de data retragerii.

Etape următoare 

În conformitate cu orientările Consiliului European din 15 decembrie, Consiliul Afaceri Generale (articolul 50) va adopta în ianuarie 2018 aceste directive de negociere suplimentare privind regimul tranzitoriu.

 

La 8 decembrie 2017, Comisia Europeană a recomandat Consiliului European (articolul 50) să concluzioneze că s-au înregistrat progrese suficiente în prima etapă a negocierilor cu Marea Britanie desfășurate în temeiul articolului 50. La 15 decembrie, liderii UE27 au confirmat faptul că s-au realizat progrese suficiente cu privire la drepturile cetățenilor, Irlanda și înțelegerea financiară și au adoptat orientări pentru a se trece la cea de a doua etapă a negocierilor. Acest demers urmează, de asemenea, unei rezoluții adoptate la 13 decembrie de către Parlamentul European care a confirmat faptul că s-au înregistrat progrese suficiente.

Orientările Consiliului European (articolul 50) din 29 aprilie 2017, precum și principiile generale și dispozițiile procedurale referitoare la desfășurarea negocierilor stabilite în directivele de negociere ale Consiliului din 22 mai 2017 continuă să se aplice în întregime în această etapă a negocierilor.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.