USL, tristă fotografie de familie – Lucian AVRAMESCU

Erau în prezidiu, vesel-neliniștiți, Victor Ponta, Gabriel Oprea, în stânga, un scaun gol în dreapta și, aproape neîncăput în camerele de luat vederi, Daniel Constantin. Televiziunile osteneau să focalizeze zona centrală care cuprindea chipul relaxat-zâmbitor-neliniștit al lui Ponta și scaunul gol de alături. Apoi scaunul, ca o respirație de ușurare, s-a umplut cu Crin Antonescu, sosit cu iuțeală, de parcă scăpa din praștie, la două minute lungi cât o veșnicie. Unii și-au imaginat că nu mai vine niciodată. Toți au zâmbit, împreună și fiecare în felul lui. Prezidiul, cu abrevierea USL deasupra, închipuia unitatea de început și transmitea un mesaj monolitic. Ne-am regăsit, ne iubim iar, credem în valorile pentru care am fost votați, Băsescu este ura noastră comună și sensul luptei pe care o purtăm. Chiar dacă nu l-am omorât la timp, când îl omorâse votul popular, iată, azi, ne luăm vitejia de a accepta să-și încheie mandatul la termen, dar – atenție – nici-un minut în plus.

E, recunosc, un act eroic. Să nu-l lași pe Băsescu să se mai semețească o lună, peste Constituție, el care a făcut sex în toate pozițiile cu cartea legislativă sfântă, crăcănând-o la orice pagină ar fi dorit, e ceva! Adică se retrage Băsescu când își isprăvește zece ani? Îndoi-m-aș! Îndoi-m-aș codrului, codrului și vântului, dar asta să nu mi-o spui! Eu cred că Băsescu, nedat afară când trebuia, va aduna destulă vigoare în obrăznicia sa încât va mai sta o țâră, iar în ziua în care ar trebui să-și predea mandatul își va scoate, prin crăpătura porții Cotrocenilor, instrumentul din nădragi, iar clasa politică se va zgâi la el și nu va îndrăzni să i-l taie așa cum n-a îndrăznit să-i cresteze, la timp, obrazul gros și să-i scurteze nasul impertinent. Dar, asta-i altă poveste. Azi am văzut, readunată, marea adunarea națională a USL, iar eu care m-am bătut pentru ea și am înghițit nu doar pumni în gură pentru a o vedea la putere ar trebui să mă împăunez fericit. Ponta, care l-a uns pe Băsescu din nou grangur, când era stăncuță moartă definitiv, e cel mai dur antibăsist, Antonescu se face că-și iartă partenerul de alianță  și-l  înțelege, Oprea și Daniel nu se văd în cadru, dar consimt la o împăcare și un nou avânt.

Da, USL ne-a transmis nouă, celor care i-am votat, un avânt nou și ne-a tăvălit, ca pe niște pesmeți, prin miere și alifii duioase. M-am zgâit la moace și am consumat în cap amintiri legate de cei patru. Cu excepția lui Ponta pe care m-am supărat cândva fiindcă a zis într-o emisiune, aiurea în tramvai, venind vorba de o știre Ampress, ”dar cine crede ce scrie Ampress?!”, cu toți ceilalți am relații normale. Chiar și generalul care, trădându-l pe Băsescu, l-a dărâmat pe Boc și a adus USL la guvernare, mi-a părut simpatic. De ce totuși, poza de azi nu-mi încape în album? E ceva în care nu cred, e ceva ce-mi scapă, e o minciună care ne mânjește și astupă cu funingine. Toți ăia patru păreau munciți separat de interogații dureroase și fiecare avea de pitit un adevăr și o vorbă. E USL ce-a fost? S-a reîncarnat azi? Posibil. Ceva îi lipsește și-i va lipsi și tare mi-e teamă că nimeni și nimic nu va mai repara absența. O bună parte dintre noi, care nu doar că i-am votat, dar ne-am bătut ca pe baricade pentru ei, avem o strângere de inimă, un fel de junghi interior. Să dea Cel de Sus să fie sinceră adunarea lor de regrete și angajamente. Eu încă mă mai uit la poza comună și descifrez hieroglife de mimică greu de tradus, iar dacă le traduc nu-mi dau versete din Cântarea cântărilor, ci mă catapultează în Purgatoriul lui Dante, acolo unde toți stăm la coadă pentru a înțelege ceva.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.