UZPR și Asociaţia Inițiativa Ecologistă Europeană, împreună pentru un viitor verde. Festivalul Internațional de Film Ecologist ECOFEST, ediția a XII-a, Galați

Conștientă de misiunea sa publică și pe deplin ancorată în temele majore ale prezentului, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, în colaborare cu Asociaţia Inițiativa Ecologistă Europeană, condusă de Lavinia Șandru, a organizat cea de-a XII-ediție a proiectului socio-cultural și educațional Festivalul Internațional de Film Ecologist ECOFEST „Pentru Sănătatea Pământului”.

Aflată în plină desfășurare la Galați, manifestarea, de o complexitate remarcabilă, reunește cineaști și filme de gen, reprezentative, din ţări de pe mai multe continente, spectacole de muzică, ateliere, concursuri.

În prezența unui mare număr de personalități publice și de membri ai UZPR, evenimentul, care are în centru una dintre cele mai importante preocupări publice contemporane, s-a deschis cu punctarea îmbinării originale a temelor culturale și artistice cu cele ecologiste, acestea din urmă urmărind informarea și conștientizarea cu privire la impactul problemelor legate de mediu și ecologie asupra calității vieții.

Sunt onorat să fiu alături de dvs. în acest minunat oraș verde, Galați, la cea de-a XII-a ediție a acestei manifestări, ceea ce este remarcabil, mai ales din perspectiva faptului că încă din urmă cu atâția ani această temă era pe agenda noastră.

Am început cândva la Oradea, apoi am mers și prin Europa și iată-ne la Galați, în acest splendid teatru în care ne găzduiește directorul Florian Toma.

Evenimentul este complex și extins, cuprinzând workshop-uri, proiecții cinematografie, un concurs de proiecte care privesc temele ecologiste în acest frumos municipiu; probabil că multe dintre aceste proiecte, încurajate de municipalitate, vor prinde viață aici, la Galați”, a spus Sorin Stanciu, președinte al UZPR.

Festivalul are o importantă componentă educativă, prin implicarea, în baza parteneriatului cu Ministerul Educației, a școlilor și elevilor din Galați într-un concept original numit „Zona liberă de indiferență”, care, de-a lungul edițiilor anterioare, a devenit unul dintre cele mai ample programe de educație ecologistă non-convențională desfășurate în România.

Cele mai bune dintre proiectele depuse de elevii din Galați vor primi premii în cadrul Festivalului.

Veți vedea în aceste zile lucruri deosebite, utile, plăcute și interesante – un film ucrainean fără dialog, doar imagine și muzică, superb, care a avut mare succes la o ediție anterioară, de la Suceava, alte zece filme prezente în concurs, relevante prin mesajul lor, prin calitatea artistică, pelicule realizate dintr-un capăt în altul al planetei.

De asemenea, aceasta este prima ediție la care folosim un detașament care funcționează pe bază de voluntariat, o avangardă de tineri relativ specializați, cunoscători în ale organizării spectacolului, festivalurilor etc.

Este foarte important să învățăm unii de la ceilalți și aceasta este o practică la aproape toate festivalurile europene.

Nu în ultimul rând, premiul cel mai important al Festivalului este dat de juriul elevilor, care va decide, alături de juriul format din specialiști, care producții au avut mesajul ce le-a mers cel mai repede la minte și la inimă.

Voi, tinerii, sunteți destinatarii muncii noastre și mulțumesc autorităților că au înțeles necesitatea unei astfel de manifestări, care cu siguranță își va găsi un larg ecou în public”, a punctat Vladimir Marin, director artistic ECOFEST.

Cea de-a XII-ediție a Festivalului Internațional de Film Ecologist ECOFEST beneficiază de susținerea Primăriei Galați, a Consiliului Județean Galați, a Ministerului Culturii, a Centrului Național al Cinematografiei.

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.