Valoarea medie zilnică de tranzacționare la Bursa de Valori București se apropie de 15 milioane de euro în septembrie
- Valoarea medie zilnică a tranzacțiilor cu acțiuni a ajuns la aproximativ 10 milioane de euro în primele nouă luni, după ce în septembrie s-a apropiat de 15 milioane de euro
- Toți indicii BVB au avut creșteri de peste 11% în perioada ianuarie-septembrie; 3 dintre cei 8 indici ai BVB au crescut fiecare cu peste 20%
- Lucian Anghel, Președinte BVB: BET-XT-TR, indicele extins de tip total return care urmăreşte evoluția prețului acțiunilor celor mai tranzacţionate 25 de companii, precum și dividendele distribuite de acestea, a crescut cu aproape 22% în primele nouă luni
Valoarea tranzacțiilor cu acțiuni realizate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a depășit nivelul de 1,8 miliarde de euro la finalul lunii septembrie și înregistrează un avans de peste 30% față de primele nouă luni ale anului trecut. Investitorii au tranzacționat acțiuni de peste 300 de milioane de euro luna trecută, nivel care a fost cu 70% peste valoarea din august 2017.
Valoarea medie zilnică de tranzacționare pe segmentul de acțiuni a fost de 14,7 milioane de euro în septembrie, iar la finalul primelor nouă luni ale acestui an acest indicator a ajuns la 9,75 milioane de euro. Astfel, comparativ cu perioada ianuarie-septembrie 2016, valoarea medie zilnică de tranzacționare a crescut cu aproape 35%.
BET, indicele principal al pieței, care măsoară evoluția celor mai lichide 13 companii listate la BVB, a încheiat primele nouă luni cu un plus de 11%. În același interval de timp, indicele BET-TR, care include și dividendele acordate de companiile din BET, a avansat cu peste 19%.
„Atractivitatea pieței de capital a crescut în acest an și datorită dividendelor mai mari distribuite de principalele companii listate. BET-XT-TR, indicele extins de tip total return care urmăreşte evoluția prețului acțiunilor celor mai tranzacţionate 25 de companii, precum și dividendele distribuite de acestea, a crescut cu aproape 22% în primele nouă luni,” a spus Lucian Anghel, președintele BVB.
De altfel, toți indicii BVB au avut creșteri de peste 11% în perioada ianuarie-septembrie din acest an, în timp ce trei dintre cei opt indici ai BVB, fără a lua în calcul indicele ROTX, au crescut fiecare cu peste 20%.
Știri de piață
Două companii românești au primit recunoaștere internațională la a treia ediție a Premiilor Pieței de Capital din Europa Centrală și de Est, care a avut loc luna trecută în Varșovia, Polonia. Gala de premiere aduce anual în prim-plan cele mai importante realizări ale companiilor listate din piețele de capital din regiune. Bursa de Valori București (BVB) a primit premiul pentru „Cel mai bun departament de Relații cu Investitorii al unei companii listate din Europa Centrală și de Est”. MedLife (M), cel mai mare operator de servicii medicale private din România, a obținut la Varșovia două premii pentru „Cea mai bună companie din Europa Centrală și de Est” și „Cea mai mare creștere a prețului acțiunilor”.
BET (Bucharest Exchange Trading), indicele principal al pieței de capital românești, împlinește 20 de ani de existență pe 19 septembrie 2017. Lansat de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) pe 19 septembrie 1997, BET a fost primul indice dezvoltat și totodată indicele de referință al pieței locale de capital. BET reflectă evoluția celor mai tranzacționate companii de pe Piața Principală a BVB, excluzând societățile de investiții financiare (SIF-uri). Indicele BET și-a început istoria în urmă cu 20 de ani de la un nivel de 1.000 de puncte, cu 10 companii și o capitalizare de 443 milioane lei. De-a lungul timpului, 36 de companii au fost incluse în BET. Astăzi, indicele principal se află la 8.000 de puncte, include 13 companii cu o valoare de piață de peste 35 miliarde de lei.
Obligațiunile corporative emise de Superbet Betting & Gaming S.A. (simbol SBG20), unul dintre cei mai importanți operatori de jocuri de noroc din România, au fost admise la tranzacționare pe Sistemul Alternativ de Tranzacționare administrat de Bursa de Valori București (BVB). Obligațiunile negarantate, în valoare totală de aproximativ 9,7 milioane lei sunt denominate în lei, au fost emise în ianuarie 2017 cu scadența în anul 2020 și au o rată fixă a dobânzii de 12% pe an.
A treia emisiune de obligațiuni corporative emise de International Investment Bank (IIB) pe piața de capital din România a fost admisă la tranzacționare pe piața principală a Bursei de Valori București (BVB). Emisiunea este formată din două tranșe, ambele cu o scadență de 3 ani: tranșa (simbol IIB20) în monedă românească este de 300 milioane lei cu o dobândă ROBOR 3M + 1,5%, iar cea în valută (simbol IIB20E) de 60 milioane euro cu o dobândă de 1,593% pe an.