Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Vals dedicat pictorului Ştefan Luchian, cântat pentru prima dată

Publicat: marți, 13 februarie 2018

Un vals dedicat pictorului Ştefan Luchian, compus de violonista Lucia Sacaliuc, a fost interpretat, săptămâna trecută, joi, în premieră, la Botoşani, cu prilejul vernisării expoziţiei „Ştefan Luchian – 150”.

Piesa „Florile lui Luchian” a fost cântată la vioară de soţii Oleg şi Lucia Sacaliuc, în prezenţa a zeci de oameni de cultură din Botoşani care au participat la deschiderea expoziţiei prilejuite de împlinirea a 150 de ani de la naşterea marelui pictor.

„Am cântat pentru prima dată în public acest vals. M-am gândit la un proiect mai mare, să îi vizitez pe Luchian, pe Eminescu, pe Enescu. Am vrut să fac un buchet de melodii pentru personalităţile de prim rang din Botoşani. Am o piesă şi pentru Mihai Eminescu”, a declarat, pentru AGERPRES, Lucia Sacaliuc.

Artista spune că în ziua în care a decis să compună valsul pentru Luchian nu a întâmpinat nicio greutate.

„Am compus valsul într-o singură zi. Îmi curgeau în minte notele că mă gândeam că nu o să reuşesc să le scriu cu creionul. Mă bucur foarte mult că l-am compus. Cred că este de datoria noastră să facem ceva pentru marile personalităţi ale culturii”, a adăugat violonista originară din Republica Moldova.

Expoziţia ‘Ştefan Luchian- 150’ cuprinde obiecte de mobilier, un şevalet, pensoane şi o paletă de culori care au făcut parte din atelierul de lucru al marelui pictor român.

De asemenea, sunt expuse certificatul de naştere al artistului, care se află la Arhivele Naţionale din Botoşani, precum şi un flaut la care Luchian a cântat pe vremea cât era student la Conservator.

„Sunt expuse aici o serie de obiecte aflate în patrimoniul Muzeului Judeţean de Istorie Botoşani. Multe dintre ele au fost expuse, de-a lungul timpului, şi la Muzeul Naţional Cotroceni. Aş aminti şi certificatele obţinute de artist la Şcoala de arte frumoase din Bucureşti, dar şi la Şcoala de arte frumoase din Munchen”, a explicat muzeograful Sergiu Balanovici.

Expoziţia este organizată în colaborare cu Fundaţia ‘Ştefan Luchian’ Botoşani şi Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale Botoşani.

Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 8 februarie – 15 martie, zilnic, de marţi până duminică, între orele 9,00 şi 17,00.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=91661

Publicat de la data feb. 13 2018. Categorii ALEGEREA NOASTRA, Cultură, CULTURĂ, MUZICĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

29 martie 2020, 5:10
 

VNV
Parţial noros
7°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 7°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 70%
Vânt: 4 km/h VNV
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:02
Apus: 19:39
Prognoza 30 martie 2020
Zi
 

ESE
Noros
19°C
Vânt: 7 km/h ESE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

NNE
Parţial înnourat
3°C
Vânt: 11 km/h NNE
Rafale de vânt: 22 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 277.436 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team