Vals dedicat pictorului Ştefan Luchian, cântat pentru prima dată

Un vals dedicat pictorului Ştefan Luchian, compus de violonista Lucia Sacaliuc, a fost interpretat, săptămâna trecută, joi, în premieră, la Botoşani, cu prilejul vernisării expoziţiei „Ştefan Luchian – 150”.

Piesa „Florile lui Luchian” a fost cântată la vioară de soţii Oleg şi Lucia Sacaliuc, în prezenţa a zeci de oameni de cultură din Botoşani care au participat la deschiderea expoziţiei prilejuite de împlinirea a 150 de ani de la naşterea marelui pictor.

„Am cântat pentru prima dată în public acest vals. M-am gândit la un proiect mai mare, să îi vizitez pe Luchian, pe Eminescu, pe Enescu. Am vrut să fac un buchet de melodii pentru personalităţile de prim rang din Botoşani. Am o piesă şi pentru Mihai Eminescu”, a declarat, pentru AGERPRES, Lucia Sacaliuc.

Artista spune că în ziua în care a decis să compună valsul pentru Luchian nu a întâmpinat nicio greutate.

„Am compus valsul într-o singură zi. Îmi curgeau în minte notele că mă gândeam că nu o să reuşesc să le scriu cu creionul. Mă bucur foarte mult că l-am compus. Cred că este de datoria noastră să facem ceva pentru marile personalităţi ale culturii”, a adăugat violonista originară din Republica Moldova.

Expoziţia ‘Ştefan Luchian- 150’ cuprinde obiecte de mobilier, un şevalet, pensoane şi o paletă de culori care au făcut parte din atelierul de lucru al marelui pictor român.

De asemenea, sunt expuse certificatul de naştere al artistului, care se află la Arhivele Naţionale din Botoşani, precum şi un flaut la care Luchian a cântat pe vremea cât era student la Conservator.

„Sunt expuse aici o serie de obiecte aflate în patrimoniul Muzeului Judeţean de Istorie Botoşani. Multe dintre ele au fost expuse, de-a lungul timpului, şi la Muzeul Naţional Cotroceni. Aş aminti şi certificatele obţinute de artist la Şcoala de arte frumoase din Bucureşti, dar şi la Şcoala de arte frumoase din Munchen”, a explicat muzeograful Sergiu Balanovici.

Expoziţia este organizată în colaborare cu Fundaţia ‘Ştefan Luchian’ Botoşani şi Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale Botoşani.

Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 8 februarie – 15 martie, zilnic, de marţi până duminică, între orele 9,00 şi 17,00.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.