Valurile de caniculă letale se vor înmulți ca urmare a emisiilor de gaze cu efect de seră
Valurile de caniculă letale vor deveni mai frecvente, mai ales în zonele tropicale, chiar și în condițiile limitării termometrului mondial la 2 grade C, care este obiectivul Acordului de la Paris, potrivit unui studiu publicat luni și citat de agențiile AFP și EFE.
„Este un lucru stabilit că valurile de caniculă letale la nivel mondial sunt din ce în ce mai frecvente”, a declarat Camilo Mora, profesor la Universitatea din Hawaii și principalul autor al studiului publicat luni în Nature Climate Change. El a precizat că situația va continua să se agraveze.
În prezent, aproximativ 30% din populația mondială este expusă valurilor de căldură potențial ucigașe timp de mai multe zile pe an. Dacă nu se stopează emisiile de gaze cu efect de seră, iar acestea vor continua în ritmul actual, trei sferturi din populația globului cel puțin o dată pe an se va confrunta cu această situație sufocantă până la sfârșitul secolului XXI.
Mai ales zonele tropicale vor fi afectate de recrudescența valurilor de căldură ucigașă, combinația de temperaturi ridicate cu umiditatea împiedicând corpul să se adapteze. „Când este foarte cald și umiditatea este mare, căldura din corp nu poate fi eliminată”, a precizat Camilo Mora, deoarece mecanismul transpirației este încetinit.
Cu o creștere a temperaturii mondiale limitată la 2 grade C — un nivel care va fi foarte greu de respectat — orașe precum Jakarta, Lagos, Caracas sau Manila vor depăși pragul „căldurii letale” timp de jumătate de an, au prognozat experții.
Washington DC ser va confrunta cu un val letal de căldură timp de 15 — 85 de zile pe an, în funcție de creșterea indicelui de temperatură (2 sau 3,7grade C).
Orașe precum Miami sau Hong Kong, situate în regiuni subtropicale, vor fi de asemenea expuse acestui prag letal: între 80 și 140 de zile pe an în condițiile unei creșteri a temperaturii limitată la 2 grade C, sau de între 150 și 200 de zile la o creștere a temperaturii de circa 4 grade C.
Numărul zilelor în care acest prag letal va fi atins nu permite totuși să prevadă amploarea mortalității cauzată de aceste episoade de caniculă având în vedere că sistemele de climatizare contribuie puternic la reducerea acestui impact, notează experții.
Sursa: AGERPRES