VAMAdus Folk 2017, încă un pariu câştigat

Se vorbeşte despre nedrapta lipsă de vizibilitate mediatică a folkului, ceea ce este adevărat. Izbânda este totuşi, cu atât mai mare cu cât manifestările de gen din ţară sunt numeroase iar publicul nu se dezminte ci îşi urmează artiştii preferaţi. Este nevoie de eforturi, dar acolo unde bune intenţii şi credinţă există, se găsesc, până la urmă şi modalităţile concrete ca spectacolele, festivalurile, taberele folk să devină realitate. Un exemplu covârşitor este evenimentul

VAMAdus Folk 2017

  Aflat la cea de a doua ediţie, se întâmplă la ,,Barbă Negră”, un loc încărcat de poveşti, acorduri sonore şi aplauze, din Vama Veche. Ştiam că există un domn, Gică Dobre care gândeşte şi înfăptuieşte sărbători frumoase ale muzicii şi poeziei. Ştiam că acestui demers i se alătură două doamne minunate, Ioana Crăciunescu şi Alina Popa, devotate iubitoare de muzică folk.  Exista bucuria în sine, a faptului că în proximitatea mării, în miezul primăverii, aromele încărcate de nostalgii şi aşteptare ale Vămii vor fi încărcate de muzică, poezie şi prietenie. Doar că, am fost şi am văzut, este mult mai mult decât atât.

   Trei zile şi trei nopţi de vibraţie înaltă, de simţire curată, de solidaritate şi respect pentru valori au devenit emblematice pentru fenomenul VAMAdus Folk. Bucuria artiştilor de a se asculta unii pe ceilalţi, de a cânta împreună şi de a-şi ridica frunţile către cer, în splendide răsărituri şi acorduri de chitare este rar întâlnită şi respiră nobleţe. S-a cântat, s-a recitat, s-a aplaudat prelung şi s-a strigat ,,biiiissss!” într-o atmosferă în care zgomotul inutil al lumii nu se mai auzea. Se simţea în aer foamea acută de bine, frumuseţe, sens, rost, conţinut şi emoţie profundă, tot ce lipseşte din grila majorităţii posturilor de televiziune. ,,Oameni buni au fost, oameni buni mai sunt”, acel eşantion puternic din România nevăzută a învăţat să trăiască intens, splendoarea artei şi a lumii. Merită o reverenţă maiestuasă,

Măria sa, Publicul iubitor de folk

  Au venit din întreaga ţară, mai mulţi decât la ediţia precedentă, pentru că, se pare, şi veştile bune se răspândesc. Sute de oameni ce păreau fericiţi au cântat la unison, în picioare, cu mâinile unduindu-se către înălţimi, refrene celebre şi cântece noi ale muzicii folk. Îşi iubeau artiştii şi această stare de fapt a fost manifestă. S-a cântat în ,,open stage”, s-a cântat în recitaluri, s-a cântat la petrecerile de după spectacol şi pe plajă, până dimineaţă. Există, cum spuneau şamanii în incantaţiile lor, cântece de putere. Cântece care au reverberat dincolo de dincolo şi au amplificat căldura umană, în pofida aerului rece din atmosferă. Prin urmare, vorbim despre miracolele de lângă noi. Este suficient să întindem mâna şi să ne proiectăm pentru mulţi ani, în arealul binecuvântat al muzicii folk şi, implicit, poeziei.

   Publicul laolaltă şi fiecare spectator în parte au subliniat prin alegere şi reacţie, forţa muzicii folk. Fiecare artist a simţit energia preţuirii şi admiraţiei, întorcând-o înzecit, către spectatori. ,,Iar  dac-o să fie cazul/Şi va dispărea şi gazul/ Vom arde noi!”, cântă cu credinţă cantautorii, versurile poetului Adrian Păunescu. Al cărui spirit, a cărui fiinţă există în aceste întâmplări binecuvântate înşurubate în vers şi chitară. Mă gândesc că dacă vede şi aude, ar putea fi fericit.

  Premize optimiste există

 Până la urmă, toate acestea se vor auzi, purtate de undele văzduhului. Zâmbesc gândului că la spectacole de amploare, organizate de primării, în campanii electorale şi în manifstări vizibile vor fi invitaţi folkişti. Sunt cei mai buni şi cei mai sinceri. Cred în ce cântă şi transmit idei şi sentimente cu o forţă şi o credibilitate de neegalat.

   Până atunci, ne bucurăm de ceea ce tocmai s-a întâmplat, noi cei câteva sute de oameni care am fost la Vama Veche. La ,,Barbă Neagră”, la domnul Gică Dobre, alături de Alina Popa şi Ioana Crăciunescu, eroine a căror energie se hrăneşte din iubire. Le mulţumim frumos. Dacă ar sta în puterile mele, le-aş promite că tot binele oferit li se va întoarce. Ştiu, totuşi, că aşa va fi. Îi aud pe aceşti oameni exemplari cum pun la cale ediţia de anul viitor. Până atunci, să ne bucurăm! Artiştii fără vină poartă în mâini lumină, echilibrând prin chiar arderea vieţii lor, partea de haos a lumii. Folk must go on!

Clara Mărgineanu

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.