Varianta Casei Albe despre întâlnirea Biden-Ponta

Casa Albă a dat publicității un comunicat oficial în care vorbește despre întâlnire dintre vicepreședintele american Joe Biden și premierul român Victor Ponta. Cel mai interesant pasaj din comunicat este cel din final, în care se face vorbire despre faptul că Biden a ridicat în întâlnirea cu Ponta problema respectării statului de drept în România, în așa fel încât și climatul de afaceri pentru eventuale investiții să fie unul „sănătos”. „Cei doi lideri au căzut de acord asupra importanței extinderii comerțului și investițiilor între cele două țări și au salutat negocierile privind Parteneriatul transatlantic pentru comerț și investiții, care ar putea crește semnificativ numărul de locuri de muncă generate de comerțul dintre Statele Unite și Uniunea Europeană. Vicepreședintele a subliniat că succesul României ca partener democratic cu un puternic stat de drept este vital pentru a avea un climat de afaceri sănătos și rămâne în mod categoric o chestiune de interes comun”, se precizează în comunicatul Casei Albe. Potrivit sursei citate, vicepreședintele american a reafirmat șo angajamentul SUA față de un parteneriat strategic cu România și i-a mulțumit premierului Ponta pentru susținerea constantă a României pe diverse provocări regionale, inclusiv în Afganistan și în privința găzduirii unei baze din cadrul scutului antirachetă, la Deveselu. „Ambele contribuții demonstrează puternica implicare a României ca partener bilateral și aliat NATO în consolidarea securității regionale și internaționale”, se mai spune în comunicat.

Vicepreședintele american Joe Biden a atins în cadrul discuției de aproximativ o oră pe care a avut-o la Casa Albă cu premierul Victor Ponta și problema Justiției din România, fapt recunoscut chiar de primul ministru în cadrul unei emisiuni la România TV. „Mi-a spus că pentru companiile americane o Justiție independentă și eficientă e foarte importantă. Sunt total de acord și l-am asigurat că Justiția va fi din ce în ce mai mult scoasă din bătăliile politice interne (…) L-am asigurat, ca fost procuror și ca om care înțeleg cum funcționează Justiția în America și în Europa, a fost că Justiția nu va mai intra în bătăliile politice”, a spus Ponta. „Pe ei (pe americani, n.r.) îi interesează o protecție a Guvernului și a Justiției pentru interesele legitime ale companiilor americane”, a completat Ponta. Întrebat dacă Joe Biden a ridicat și problema scandalului Papici, Ponta a răspuns: „Evident că nu”.

Premierul  a fost primit  la Casa Albă  în paralel cu întâlnirea având loc o manifestație în fața Casei Albe împotriva proiectului minier de la Roşia Montană şi a explorării gazelor de şist. Potrivit relatării trimisului Mediafax, manifestanții l-au acuzat pe primul ministru inclusiv de trădare. Pe pancartele purtate de demonstranți au fost scrise mesaje în română şi engleză precum „Ponta traitor”, „Save Roşia Montană”, „Uniţi Salvăm Roşia Montană”, „Uniţi Salvăm Munţii Apuseni”, „Stop exploatării gazelor de şist”. Protestatarii au spus că sunt originari din judeţul Alba şi trăiesc în prezent în oraşul american Pittsburgh, dar au dorit să vină special la Casa Albă, ştiind că premierul Ponta se va afla acolo, pentru a protesta faţă de proiectul Roşia Montană şi explorarea gazelor de şist. Solicitat ulterior într-o emisiune la România TV să comenteze protestul, Ponta a spus: „Am înțeles că au fost trei doamne care protestau. E foarte normal și democratic”.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.