Varșovia exclude un „Polexit”

Șefa executivului polonez, Beata Szydlo, a exclus joi un „Polexit” – ieșirea țării sale din UE – dar în același timp a respins acuzațiile de populism și a criticat rolul excesiv, în opinia sa, al Comisiei Europene, informează AFP.

Ea a cerut pentru țara sa și pentru vecinii săi din Europa Centrală un rol mai mare în definirea politicilor europene.

„Polonia aparține UE și UE aparține Poloniei”, a declarat Szydlo la Varșovia. Ea și-a exprimat regretul că unii încearcă „să convingă opinia publică de faptul că Polonia este anti-europeană”.

Mai multe dosare, printre care și cel al statului de drept în Polonia, fac obiectul unor tensiuni între Comisia Europeană și conservatorii naționaliști care au preluat puterea la Varșovia în urma alegerilor din 2015.

Susținând un discurs în cadrul unui forum asupra politicii externe, Beata Szydlo a denunțat implicit conceptul de Europă cu mai mute viteze, afirmând că viitorul UE trebuie să facă obiectul unei dezbateri între toate țările membre „și nu într-un cerc de trei sau patru capitale”.

Îndemnând la o reflecție asupra originii consolidării tendințelor eurosceptice în mai multe țări membre ale UE, șefa guvernului polonez a deplâns faptul că „zeci de milioane de europeni din diferite țări sunt catalogați drept populiști, imaturi și periculoși, că Polonia este criticată pentru că are curajul să vorbească clar și răspicat”.

„În cazul țării noastre, acest lucru este injust și incorect”, a afirmat ea.

Szydlo a reluat criticile deja enunțate de mai mulți responsabili polonezi împotriva Comisiei Europene și a cerut o consolidare a rolului parlamentelor naționale.

„Mecanismul de gestionare a procesului de integrare europeană se află într-un impas. Practic, el a fost încredințat Comisiei Europene, deci unui grup de funcționari delegați de țările membre”, a declarat ea. „Delegați nu pentru a decide asupra politicii UE, ci pentru a asigura conformitatea activităților sale cu dreptul european”, a subliniat ea.

Dacă actuala Comisie Europeană „așteaptă ca guvernele țărilor suverane să ignore voința alegătorilor lor pentru a-i satisface dorințele”, aceasta înseamnă să „falsifici principiile democrației”, a mai spus premierul polonez.

Nu în ultimul rând, Szydlo a cerut ca tradițiile creștine din Europa să nu facă obiectul unei „cenzuri ideologice”, iar creștinii să nu fie forțați „să le fie rușine de credința și tradiția lor”.

CITEȘTE ȘI:

Beata Szydlo: Polonia este mult mai solidă pe plan extern decât acum doi ani

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.