Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Varșovia exclude un „Polexit”

Publicat: joi, 09 noiembrie 2017

Șefa executivului polonez, Beata Szydlo, a exclus joi un „Polexit” – ieșirea țării sale din UE – dar în același timp a respins acuzațiile de populism și a criticat rolul excesiv, în opinia sa, al Comisiei Europene, informează AFP.

Ea a cerut pentru țara sa și pentru vecinii săi din Europa Centrală un rol mai mare în definirea politicilor europene.

„Polonia aparține UE și UE aparține Poloniei”, a declarat Szydlo la Varșovia. Ea și-a exprimat regretul că unii încearcă „să convingă opinia publică de faptul că Polonia este anti-europeană”.

Mai multe dosare, printre care și cel al statului de drept în Polonia, fac obiectul unor tensiuni între Comisia Europeană și conservatorii naționaliști care au preluat puterea la Varșovia în urma alegerilor din 2015.

Susținând un discurs în cadrul unui forum asupra politicii externe, Beata Szydlo a denunțat implicit conceptul de Europă cu mai mute viteze, afirmând că viitorul UE trebuie să facă obiectul unei dezbateri între toate țările membre „și nu într-un cerc de trei sau patru capitale”.

Îndemnând la o reflecție asupra originii consolidării tendințelor eurosceptice în mai multe țări membre ale UE, șefa guvernului polonez a deplâns faptul că „zeci de milioane de europeni din diferite țări sunt catalogați drept populiști, imaturi și periculoși, că Polonia este criticată pentru că are curajul să vorbească clar și răspicat”.

„În cazul țării noastre, acest lucru este injust și incorect”, a afirmat ea.

Szydlo a reluat criticile deja enunțate de mai mulți responsabili polonezi împotriva Comisiei Europene și a cerut o consolidare a rolului parlamentelor naționale.

„Mecanismul de gestionare a procesului de integrare europeană se află într-un impas. Practic, el a fost încredințat Comisiei Europene, deci unui grup de funcționari delegați de țările membre”, a declarat ea. „Delegați nu pentru a decide asupra politicii UE, ci pentru a asigura conformitatea activităților sale cu dreptul european”, a subliniat ea.

Dacă actuala Comisie Europeană „așteaptă ca guvernele țărilor suverane să ignore voința alegătorilor lor pentru a-i satisface dorințele”, aceasta înseamnă să „falsifici principiile democrației”, a mai spus premierul polonez.

Nu în ultimul rând, Szydlo a cerut ca tradițiile creștine din Europa să nu facă obiectul unei „cenzuri ideologice”, iar creștinii să nu fie forțați „să le fie rușine de credința și tradiția lor”.

CITEȘTE ȘI:

Beata Szydlo: Polonia este mult mai solidă pe plan extern decât acum doi ani

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=87503

Publicat de la data nov. 9 2017. Categorii EXTERN, UNIUNEA EUROPEANĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

15 noiembrie 2018, 5:16
 

NNV
Noros
6°C
7 km/h
Perceput de temperatură: 4°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 7 km/h NNV
Rafale de vânt: 7 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:12
Apus: 16:48
Prognoza 16 noiembrie 2018
Zi
 

ENE
Precipitaţii
6°C
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

ENE
Parţial noros
-1°C
Vânt: 7 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 149.226 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team