Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Varujan Vosganian: Noi nu ştim ce înseamnă o Românie competitivă

Publicat: joi, 13 iunie 2013

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat joi, 13 iunie 2013, la cea de-a cincea ediţie a Conferinţei Fondurilor Europene, organizată de Ziarul Bursa sub titulatura „Bugetul UE 2014-2020: Cum absorbim mai mult de 15%?”, că Ministerul Economiei va depune în Guvern, săptămâna viitoare, o notă care va institui obligativitatea ca toate proiectele de legi şi iniţiativele legislative să aibă studiu de impact pe competitivitate.

„Cuvântul cheie este competitivitatea. Am prezentat ieri în Guvern un punct de vedere în care am spus că avem nevoie să discutăm în termeni de competitivitate, un cuvânt necunoscut nouă. Noi nu ştim ce înseamnă o Românie competitivă. Noi credem că o Românie competitivă este o Românie cu mulţi bani. Asta este o viziune complet eronată, care ne-a dus la eşecul din primii ani ai absorbţiei fondurilor europene”, a arătat ministrul.

El a precizat că obligativitatea unui studiu de impact pe competitivitate, pe mediu de afaceri şi implicit pe industrie este necesar pentru „a nu ne mai trezi că după cinci ani nu avem de unde plăti certificatele verzi, să nu ne mai trezim că dăm impozite forfetare care trimit la insolvenţă mii şi mii de companii şi să obligăm pe toţi să discute în termeni de competitivitate”.

Varujan Vosganian a afirmat că trebuie „să stabilim dacă facem trenuri de mare viteză, să stabilim câte autostrăzi vrem să facem, să stabilim ce industrii vrem să stimulăm, să stabilim care sunt proporţiile între sectoarele pe care vrem să le facem în economie, fără a forţa prea mult cu sprijinul statului”. Ministrul Economiei a precizat că, până în luna noiembrie a acestui an, va fi prezentată şi strategia de competitivitate a României 2014 – 2020, care va avea cel puţin patru domenii: strategia de reindustrializare, strategia de inovare – dezvoltare, strategia de export şi strategia de dezvoltare regională.

În opinia ministrului, lipsa de absorbţie a fondurilor europene are şi cauze de natură culturală. „Noi ne-am obişnuit în zeci şi zeci de ani să rezistăm în faţa statului. Statul a fost agresor. A păcăli statul era un gest de virtute. Pe vremuri, patrioţii din munţi luptau împotriva comuniştilor. După aceea, au început să lupte împotriva Fiscului. Mentalitatea aceasta trebuie schimbată. Dar, pentru asta, trebuie să înţelegi că prima resursă nu este banul, ci informaţia. A doua resursă este comunicarea, apoi managementul, cu anexa sa auditul, a patra este timpul, ca resursă, apoi vin şi altele. Deci, avem nevoie de o viziune calitativă”, a explicat Varujan Vosganian.

„Dacă aveam mai mult curaj să asumăm mari proiecte naţionale, ar fi ajutat mai mult. Aşadar, trebuie un efort uriaş să schimbăm mentalitatea, să facem reforma administraţiei, care este principala responsabilă pentru eşecul primilor ani – acum cifrele arată că practic am dublat absorbţia în ultimul an. De când guvernăm noi, absorbţia a crescut cu 40% şi, dacă se deblochează transporturile şi competitivitatea, putem ajunge la un scor care, fără să fie deosebit de satisfăcător, ne duce, totuşi, spre o satisfacţie moderată şi pune sub bune auspicii 2014 – 2020”, a mai arătat ministrul.

În acelaşi timp, Varujan Vosganian a spus că administraţia românească nu este încă pregătită pentru preluarea preşedinţiei Uniunii Europene în 2019. Conform ministrului, îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene trebuie să aibă loc în paralel cu pregătirea administraţiei pentru 2019, acest proces fiind singura şansă a României de a reduce decalajele de nivel de trai, de convergenţă reală cu primele 15 state intrate în UE. Însă fără o creştere a PIB-ului de cel puţin 4 – 5 procente, aceste decalaje nu pot fi reduse, susţine ministrul.

El a atras atenţia asupra faptului că este nevoie de un proiect naţional care să se cheme „România 2019”, în care să fie angrenată administraţia centrală, mediul universitar, precum şi toate structurile de consultanţă. „Am crezut că, dacă intrăm în Uniunea Europeană, lucrurile se rezolvă. Ne-am dat seama că noi suntem complementari, nu competitivi. Este o diferenţă fundamentală între cei doi termeni. A fi complementar, înseamnă drumuri cu un singur sens: forţa de muncă pleacă de la noi la ei şi banii sperăm să vină de la ei la noi. Competitivitate înseamnă drum cu dublu sens, înseamnă a participa la un proces de integrare europeană”, a adăugat Varujan Vosganian.

Vosganian referitor la Cuprumin: Evaluările sunt între 40 şi 80 de milioane de euro

Pe de altă parte, ministrul Economiei a anunţat că i-a prezentat premierului Victor Ponta lista companiilor interesate de privatizarea Cuprumin.

„Am prezentat primului ministru lista companiilor care şi-au manifestat, prin scrisori de intenţie, am anexat şi scrisori de intenţie, la anunţul preliminar privind Cuprumin. Pot să vă spun că sunt opt companii, dintre care trei sunt printre primele zece din lume. Despre celelalte cinci nu ştiu exact ce să vă spun, pentru că unele s-ar putea să fi fost special făcute cu contribuţii de capital în spate pe care, în acest moment, încă nu le identificăm. (…) În momentul de faţă evaluările sunt între 40 şi 80 de milioane de euro dar plafonul de sus este excesiv, probabil că cifra finală a ofertei noastre va fi undeva în jurul nivelului minim”, a declarat Vosganian, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PNL.

Vosganian a mai spus că săptămâna viitoare va fi depus şi memorandumul privind privatizarea Plafar.

„La Plafar avem un dialog cu aceste companii, dar încă nu am angajat consultantul pentru caietul de sarcini pentru că memorandumul abia acum se aprobă. Există unele companii la care este nevoie de unele clarificări de natură patrimonială. Şi Sanevitul este una dintre ele”, a susţinut Vosganian.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=7710

Publicat de la data iun. 13 2013. Categorii Breaking News.

Zona comentariilor

Meteo în țară

17 noiembrie 2019, 13:10
 

ENE
Noros
13°C
11 km/h
Perceput de temperatură: 11°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 93%
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 7:14
Apus: 16:47
Prognoza 18 noiembrie 2019
Zi
 

E
Înnourat
18°C
Vânt: 11 km/h E
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

SE
Parţial înnourat
9°C
Vânt: 0 km/h SE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-11-2019 Ora : 12 Nr. mesajului : 4 Intre orele : 12:00 si 18:00 In zona : Județul Gorj: zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Vâlcea: zona de munte de peste cota 1800 m; Se vor semnala : intensificări temporare ale vântului ce vor atinge la rafală 90-100 […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-11-2019 Ora : 12 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 12:00 si 18:00 In zona : Județul Caraş-Severin;Județul Timiş: Deta, Gătaia, Ciacova, Jamu Mare, Denta, Banloc, Giulvăz, Moravița, Voiteg, Ghilad, Birda, Livezile, Foeni, Otelec, Giera;Județul Hunedoara: zona de munte de peste cota 1800 m; Se vor semnala : intensificări […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-11-2019 Ora : 12 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 12:00 si 18:00 In zona : Județul Argeş: zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Prahova: zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Dâmboviţa: zona de munte de peste cota 1800 m; Se vor semnala : intensificări […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-11-2019 Ora : 12 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 12:00 si 18:00 In zona : Județul Braşov: zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Sibiu: zona de munte de peste cota 1800 m; Se vor semnala : intensificări ale vântului, temporar cu rafale de 90...100 km/h.
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-11-2019 Ora : 10 Nr. mesajului : 5 Intre orele : 10:00 si 14:00 In zona : Județul Sibiu: Sibiu, Cisnădie, Avrig, Tălmaciu, Șelimbăr, Racovița, Turnu Roșu, Boița; Se vor semnala : intensificări locale ale vântului cu viteze la rafală de 55...65 km/h

Loto

Horoscop

 • 241.411 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team