Vasilescu: De la 1 ianuarie absolut toate salariile vor creşte cu 25%. Alea de la stat…

Toate salariile bugetarilor vor crește cu 25% de la 1 ianuarie 2018, a anunțat ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu.

„De la 1 ianuarie absolut toate salariile vor creşte cu 25%, după care, ce este în plată în acel an şi ce au în Legea salarizării în căsuţă, pentru că pe fiecare ocupaţie este o căsuţă cu salariul la care trebuie să ajungă în 2022, deci 2019, 2020, 2021 şi 2022, se împarte câte o pătrime în fiecare an. (…) Noi ne-am făcut foarte bine nişte calcule şi iată că prognozele pe care le avem după primele trei luni de guvernare sunt chiar mai optimiste decât noi am considerat că se va întâmpla. De altfel, efectul pervers al creşterii salariilor este tocmai faptul că se vor colecta mai mulţi bani la bugetul de stat şi pot să vă spun că pentru anul 2018 toate creşterile de pensii şi de salarii, inclusiv cele adoptate până în prezent, vor totaliza un efort bugetar de 16 miliarde de lei, 10 sunt pe salarii plus 6 pentru pensii, iar banii vor veni din următoarele surse: 3,5 miliarde contribuţiile aferente creşterii salariilor cu 10 miliarde de lei. De unde aceşti bani? Pentru că aveţi 35% din 2018 partea de contribuţii. Deci din 10 miliarde pe care îi plăteşte statul, 3,5 miliarde lei se întorc înapoi la stat. (…) În momentul în care cresc salariile automat creşte şi consumul pentru că ele nu cresc de o asemenea manieră încât dumneavoastră să vă duceţi şi să vă cumpăraţi yacht-uri sau eu ştiu ce maşini de lux sau castele. Dumneavoastră veţi introduceţi aceşti bani în consum, în haine, în mâncare, iar toate aceste lucruri duc la efectul de runda a doua care înseamnă iarăşi taxe şi impozite colectate către stat”, a spus Lia Olguţa Vasilescu la TVR.

Indemnizațiile aleșilor locali se dau din bugetele locale

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat că majorarea salariilor primarilor nu va avea implicații asupra bugetului de stat.

„Nu o va afecta, pentru că în legea salarizării oricum primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de Consilii județene vor avea salarii peste ceea ce s-a votat astăzi. A fost un amendament al unui deputat PNL pe care l-am susținut în comisie, pe de o parte, pentru că nu are implicații asupra bugetului de stat, așa cum se știe, indemnizațiile aleșilor locali se dau din bugetele locale, deci nu aveam niciun motiv să ne opunem la acest lucru și în al doilea rând că ne-am dat seama că e, dacă vreți, o reparație, pentru că au crescut salariile în administrația publică locală cu 20%, dar nu și indemnizațiile celor mai importanți oameni din administrație, pentru că, până la urmă, asta sunt primarii și președinții de Consilii județene”, a declarat Vasilescu, la Palatul Parlamentului.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.