Vaticanul apelează la bruierea semnalului pentru a ține votul secret

Pentru a se asigura că tot ce se va discuta în cadrul conclavului va fi secret, Vaticanul va folosi dispozitive de bruiaj al semnalului. Măsurile moderne de securitate mai includ căutarea microfoanelor în Capela Sixtină, unde se va desfășura conclavul, și verificarea personalului auxiliar, în eventualitatea infiltrării unui reporter.

Metodele electronice pentru protejarea discreției conclavului au fost folosite și pentru alegerea Papei Benedict al XVI-lea, subliniind dificultatea de a ține presa departe de ce se întâmplă în timpul discuțiilor.

Vaticanul nu este străin de tehnicile de monitorizare, el fiind implicat în câteva scandaluri de acest gen: se crede că Vaticanul a mai folosit tehnici electronice de supraveghere pentru a-și investiga proprii cetățeni. Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, a declarat că „în contextul scandalului Vatileaks, unele interceptări și verificări se poate să fi fost autorizate de magistrații investigației ai Vaticanului”. Într-o altă declarație, Lombardi spunea: „Se poate să fi existat câteva ascultări de telefoane și controale ordonate de magistrați, dar vă pot asigura că nu au fost pe o scară largă […], doar două sau trei telefoane au fost ascultate”.

Cardinalii vor avea primul vot al conclavului marți, 12 martie.

Sursa: ScienceWorld Romania

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.