Vecinii Kazakhstanului

 

 A noua ţară a lumii ca mărime, după aria teritoriului, e firesc să aibă şi multe ţări vecine, cu care s- a aflat şi se află într-o bună vecinătate şi respect reciproc. Are hotar- în direcţia acelor de ceas- începând cu nordul:  Rusia, apoi Republica Populară Chineză, urmată de Kârgâstan, şi de Uzbekistan precum şi Turkmenistan. Dar are şi o deschidere importantă la malul Mării Caspice, de circa 2000 KM.

Se spune, şi pe bună dreptate, că o ţară se dezvoltă şi trăieşte în pace şi prosperitate, dacă are vecini buni care împărtăşesc aceleaşi valori morale şi spirituale. Ori din punctul ăsta de vedere, Kazakhstanul a avut o „baftă” să aibe asemenea vecini cu care nu numai că colaborează pe diverse planuri, fie ele politice sau economice, face comerţ şi schimburi de valori umane, dar se şi susţin reciproc în forurile mondiale.

Ce binecuvântare mai mare să ai, să poţi avea vecini precum Rusia şi China. E bine ştiut faptul că, în general, orice produs sau serviciu, are în costul său transportul care de fapt înseamnă distanţe care inevitabil intră în preţul produsului. Ori cu cât distanţa între partenerii comerciali este mai mică cu atât e mai facil orice schimb.  Să fi vecin cu un colos precum China, exportator de bunuri de larg consum, produse alimentare, ATI şi nu numai, e cu adevărat un privilegiu. Să prezentăm pe rând vecinii Kazakhstanului:

 

Rusia are cea mai lungă frontieră din lume cu Kazakhstanul de 7591 km, este cea mai mare ţară din lume ca suprafaţă, întinzându-se pe două continente , de mărimea unui continent cu o suprafaţă de 17.075.400 km pătraţi. Oricum, Munţii Altai şi- i împarte cu Kazakhstanul în sudul ţării. Să evidenţiem faptul că, Rusia, este primul producător mondial de secară, ovăz, orez, plante furajere, legume şi fructe, sfeclă de zahăr şi cartofi. Ruşii cresc milioane de vite, oi şi pui. De asemenea, Rusia, deţine importante resurse minerale şi naturale, cele mai mari    rezerve la nivel global sunt petrolul (pe locul opt în lume), gaze naturale- lider mondial, cărbuni (locul doi în lume) şi forestiere (în Siberia se află cea mai întinsă pădure din lume, taigana siberiana). Rusia este lider mondial în producţia de electricitate  şi al patrulea producător de energie nucleară, din lume. V-am prezentat câteva repere, care dau imaginea unei mari ţări cu care ai vrea să fi prieten, să colaborezi, să faci comerţ şi să-ţi consolidezi siguranţa şi securitatea naţională alături de unul din lideri militari mondiali, unul din cei 5 membri ai Consiliului de securitate ONU, cu drept de veto.

China are graniţă cu Kazakhstanul de 1783 km, denumită oficial Republica Populară Chineză, o ţară în Asia de Est. Esta ţara cea mai populată din lume, cu o populaţie de peste 1.350.000.000 de locuitori. Şi China care este un alt important vecin al Kazakhstanului,  a doua economie din lume, cu cea mai rapidă creştere economică, cu o suprafaţă de 9.596.961 km pătraţi, a treia ţară ca mărime în lume, fiind cel mai mare exportator şi importator de bunuri. Este ca şi Rusia, o ţară care deţine arme nucleare şi are cea mai mare armată permanentă, cu al doilea buget din lume, după SUA. China, este cel mai mare consumator de energie , fiind cel mai mare importator de petrol din lume. China are investitori străini, şi sunt desigur prezenţi şi în Kazakhstan cum de altfel e prezentă  aproape în toate ţările lumii . Să tot ai aşa vecin, un mare deţinător de capital uman şi economic, de importanţă şi de mare colaborare pentru Kazakhstan. Urmează trei ţări, vecine cu Kazakhstan care, la rândul lor, sunt într- o perioadă de efervescenţă economică şi socială.

Kârgâstanul, vecin al Kazakhstanului în sudul ţării, cu o graniţă în lungime de 1242 km, este un stat fără ieşire la mare şi muntos. În această ţară , deşi suntem în secolul XXI, încă o anumită parte a populaţiei continuă să practice viaţa semi-nomadă. Este o ţară mult mai mică, locul 86 în lume, de numai 199.951 km patraţi, cu o populaţie de aproape 6 mil. de locuitori. La fel ca şi Kazakhstanul, şi Kârgâstanul, a făcut parte din URSS până în 1991. Regiunea muntoasă Tian Shan acoperă peste 80% din suprafaţa ţării iar  restul fiind formată din văi ale râurilor. Este ţara care deţine aur şi metale rare în subsolurile ţării. Râul Ciu curge pe teritoriul ţării înainte de a intra in Kazakhstan. Principala activitate, datorită reliefului, este creşterea animalelor, dar şi agricultura, unde se cultivă grâul, sfecla de zahăr, cartoful, bumbacul, tutunul şi diverse legume şi fructe, atât de necesare Kazakhstanului, un partener comercial important de la care mai cumpărăm tricotaje şi minerale neferoase, chiar şi energie electrică.

Uzbekistan, cu care se învecinează la sud- vest, avand lungimea graniţei cu Kazakhstanul de 2351 km, este o ţară tot fără ieşire la mare şi fostă soviet al URSS. Cu o suprafaţă de 448.978 km patraţi, a 56 a ca mărime în lume şi o populaţie de 33.254.100 locuitori. Se găseşte în partea de sud a deşertului Aral Kum- fostă Mare Aral. Uzbekistanul este cel mai mare producător de energie electrică din Asia Centrală, este un mare producător de bumbac dar şi de gaze naturale în cantităţi mari. Tot această ţară are cea mai mare mină de aur din lume. Este ţara cu al patrulea cel mai mare depozit de aur din lume, este al şaptelea producător mondial şi al cincilea mare exportator de bumbac, mai produce importante cantităţi de gaze naturale, cărbune, cupru, petrol, argint şi uraniu. Interesant este faptul că, circa 10% din forţa de muncă din Uzbekistan lucrează, în mare parte,  în Kazakhstan, desigur, şi în Rusia, de care ţară a aparţinit până in 1991. E o ţară cu care Kazakhstanul colaborează şi are relaţii de bină vecinătate.

Turkmenistan, este cea de- a cincea ţară vecină, cu numai 426 km de graniţă, ea fiind numită şi Coreea de Nord a Asiei Centrale, o naţiune turcică, cu o populaţie de numai 5.758 milioane de locuitori şi o suprafaţă teritorială de 488.100 km pătraţi, este o ţară izolată cu un regim prezidenţial autoritar. Preşedintele ţării, a mers până întracolo încât şi- a construit un monument de aur în mărime naturală, fostă republică sovietică a fostului imperiu rus. Este în schimb unul dintre cele mai bogate state în resurse energetice. Dar, această ţară nu permite libertăţi politice, religioase sau pentru mass- media. Statul deţine a cincea rezervă de gaze naturale, ca mărime din lume. În această ţară, statul subvenţionează benzina, lumina şi căldura. Turkmenistanul exportă gaze naturale printr-o ţeavă care trece inclusiv prin Kazakhstan. Într- un timp, „o nebunie” a fostului preşedinte turkmen a fost pusă în aplicare, în această ţară, să interzică fumatul pe tot teritoriul ţării iar cetăţenii  să fie obligaţi să facă sport zilnic si să alerge pe o pistă construită expres de 20 km, în costume şi cu genţi în mâna, exact ca în Coreea de Nord.

Sigur Kazakhstanul, are la fel o relaţie de bună vecinătate cu această ţară aş zice „curioasă” şi oarecum izolată, luând de la ea ceea ce îi foloseşte ei, ca şi ţară. De departe Kazakhstanul , este o ţară liberă şi aş zice cu o cultură de tip european. De-a dreptul interesant, şi o fac în cunoştinţă de cauză, ca unul care a vizitat şi a investigat această minunată ţară. Drept urmare, putem spune că, lungimea totală a teritoriului de uscat este de 13200 km, avem două mări- Marea Caspică şi Marea Aral, fiind de fapt cea mai mare ţară din lume fără acces la unul din oceanele planetare.

(Din lucrarea ştiinţifică- Kazakhstan o ţară care merită să fie descoperită!!!!.)

    Prof. univ. dr. Florentin Scaleţchi

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.