Vederi din RSR și Balkani în noiembrie la OWR

În prima jumătate a lunii noiembrie, Asociația One World Romania a pregătit programe extrem de variate pentru iubitorii de film documentar din București, dar și din țară. Între 1 și 4 noiembrie, la festivalul „Culese din Balkani” avem un Focus KineDok, între 5 și 11 noiembrie prezentăm o nouă selecție de documentare ale Studioului „Alexandru Sahia” și facem ultimele pregătiri pentru a cincea ediție a festivalului luna.doc, organizat de One World Romania la Școală.

Între 5 și 11 noiembrie, One World Romania v-a pregătit o săptămână plină de proiecții și evenimente speciale marca SAHIA VINTAGE. Proiectăm în această toamnă documentare realizate între anii 1950 și 1989 de Studioul „Alexandru Sahia” în 5 cartiere, 6 licee și o facultate din București. Încheiem săptămâna Sahia cu o colectă de cărți poștale, fotografii și povești din vacanțele în România Socialistă – pe 10 și 11 noiembrie la Colivia Funky Citizens.
Prin filmele selectate, conversăm anul acesta despre muncă, viață cotidiană și vacanțe în comunism, despre cum au rămas acestea înregistrate pe pelicula documentară, și despre modul în care astăzi – la aproape trei decenii de la căderea regimului comunist – amintirile noastre  întâlnesc, confirmă, sau contrazic aceste filme.
Cele 5 cartiere bucureștene în care vor putea fi vizionate anul acesta scurtmetrajele de la Studioul Sahia sunt: CotroceniFloreascaTineretuluiBucureștii Noi și Drumul Taberei, între 5 și 9 noiembrie. Tot în această săptămână, selecția noastră ajunge și în 6 licee din oraș: Liceul Teoretic „Dante Aligheri”Colegiul Național „Sfântul Sava”Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”Colegiul Național „Ion Creangă”Colegiul Economic „Virgil Madgearu”Colegiul Național „Matei Basarab”. La Universitatea din București, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială va găzdui o proiecție marți, 6 noiembrie la ora 16:00, în Sala de Consiliu.
Sâmbătă, 10 noiembrie, și duminică, 11 noiembrie, între orele 11:00 și 19:00, ne întâlnim la Colivia prietenilor de la Funky Citizens, unde vom colecta de la voi, publicul One World Romania, vederi, fotografii și povești de vacanță din perioada României socialiste. Cu permisiunea dumneavoastră, noi vom scana imaginile și înregistra poveștile pentru o viitoare expoziție online despre vacanțe în socialism. Originalele rămân la dumneavoastră, imaginile scanate și poveștile rămân la noi pentru a le face cunoscute, pe viitor, unui public interesat de practicile timpului liber în perioada 1950-1980.
Detalii complete despre evenimentele Sahia Vintage: Vederi din RSR sunt disponibile aici.
Luna aceasta KineDok găzduiește 45 de proiecții de film documentar în toată țara, un record al acestui an!

Începem în forță la Festivalul internațional de film documentar antropologic „Culese din Balkani”, care anul acesta organizează Focus KineDok. Între 1 și 4 noiembrie la Cinema Muzeul Țăranului în București veți putea viziona două producții autohtone: „Campionul din Balcani” și „Varză, cartofi și alți demoni”, dar și două documentare internaționale „Dum Spiro Spero” și „Bestia e încă vie”.

Între 22 și 24 noiembrie la Fabrica de Pensule din Cluj se va desfășura un mini-maraton KineDok dedicat adolescenților, unde vom proiecta cele mai provocatoare documentare pe teme educaționale. În restul țării programul de proiecții va reîncepe la J’ai Bistrot Târgu Mureș și la Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania din Braşov.  De asemenea ne bucurăm să ne extindem harta KineDok și la Ploiești, unde vom organiza proiecții de film în cadrul Craft & Light, un studio de fotografie cochet și intim, care de acum încolo va oferi găzduire cinefililor din oraș.
Găsiți mai multe detalii și programul complet al KineDok în luna noiembrie aici.
One World Romania la Școală organizează în lunile noiembrie și decembrie a cincea ediție a luna.doc, festivalul de film documentar în licee. Documentarele incluse în proiect sunt exemple de oameni și comunități care au schimbat percepții legate de drepturile și liberățile femeilor de-a lungul timpului. Prin vizionarea și discutarea acestor filme, statutul femeilor apare nu ca un dat, ci ca un proces în plină desfășurare. luna.doc este așadar o ocazie de a vorbi despre victoriile câștigate în zona drepturilor femeilor în ultimile decenii, dar și de a ne întreba ce ne dorim de la viitor.

Participarea la proiecțiile din luna.doc#5 este deschisă tuturor liceelor interesate. Înscrierile se pot face până la data de 11 noiembrie 2018 prin e-mail la scoala@oneworld.ro. Mai multe detalii sunt disponibile aici.

OWR la Școală pregătește luna aceasta și trei broșuri educaționale noi realizate pe baza filmelor: „Europa cea săracă”, „Eu te-am făcut, eu te omor” și „Fair Play”. Continuă și proiecțiile cluburilor de film și atelierele pentru profesori la București, Buzău, Drobeta Turnu Severin și Craiova.

Rămâneți conectați la pagina oficială de facebook și pe blog-ul OWR pentru ultimele noutăți ale Asociației One World Romania..

Dacă doriți să susțineți misiunea și proiectele noastre devenind oficial Prieteni ai OWR, citiți mai multe detalii aici.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.