Vernisaj Galeria Romană expoziția „Omul fără memorie” – Teodor ZAICA / Mircea HRISTESCU

Galeria Romană invită publicul la vernisajul expoziției „Omul fără memorie” care va avea loc marți, 6 februarie, ora 19.00 (Bd. Lascăr Catargiu, nr. 1).

Expun tinerii artiști Teodor Zaica și Mircea Hristescu, într-un dialog generat de preocuparea comună pentru un fenomen istoric puțin vizitat în istoria artei românești recente: programul ideologic de crearea omului fără memorie.

Cei doi își propun să reînvie memoria victimelor represiunilor comuniste, prin lucrări pline de forță, de la portretele încărcate cu un spirit iconic, până la compozițiile de mari dimensiuni reprezentând scene ale unor măsuri punitive abuzive.

Expoziția invită vizitatorul la meditație, lucrările fiind infuzate cu o spiritualitate care le animă cu discreție.

În deschidere va lua cuvântul Mădălina Manolache, istoric de artă.

Teodor Zaica este absolvent al Universității Naționale de Arte din București, secția Pictură. El expune lucrări din seriile „Închisori comuniste” și „Creare a omului fără memorie”. Lucrează cu arhive de imagini și referințe de film, prin transferul și prelucrarea imaginii până la dematerializare. Lucrările sale pline de atmosferă, în care doi poli opuși, veșnicul Bine și Rău, se luptă, oglindesc frământările interiorului uman.

Mircea Hristescu este absolvent al Universității Naționale de Arte din București, secția Foto-Video. Artist multimedia, el a ales cu predilecție pictura ca mediu de lucru în creația recentă. Reorientându-se însă către Pictura tradițională, el își găsește totodată inspirația în imaginile fotografice. Nu lipsesc referințele la pictura românească modernă și contemporană (Horia Bernea, Ion Grigorescu), abordând o voită economie cromatică și o realistă simplitate. Este interesat să capteze imaginea care tinde spre sacralizare a omului asuprit.

Amândoi activează în București.

Expoziția va putea fi vizitată începând cu 6 februarie (ora 19.00), până la data de 29 februarie.

Program galerie: Luni – Vineri: 10:00 – 18:00, Sâmbătă: 10:00 – 15:00.

Parteneri media: Catena pentru artă, Evenimentul Zilei, Senso Arte, Intell News, Modernism, Agenția de carte, Ultima Oră, Curatorial.ro, Empower Artists, TVR 1, TVR Cultural, Propagarta, Nine O’Clock, Asti Arthotel, Ceaşca de cultură.

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.